Review:
Xiaomi mi flora sensor
Installatie via de Homey:
Als laatste test gaan we deze sensor installeren op de Homey. De Homey heeft ondersteuning voor verschillende protocollen o.a. Z-Wave, Zigbee en ook Bluetooth waar deze sensor gebruik van maakt. Deze BT variant is vanaf firmware 6.0 goed ondersteund en er is een APP dus het toevoegen zou niet veel problemen moeten geven.
We kunnen deze sensor toevoegen door het klepje te verwijderen en het lipje bij de batterij. We maken hem weer dicht en starten de Homey APP op. Nu drukken we op het plusje bij onze apparaten en zoeken daar de Xiaomi MI Flora op. We installeren vervolgens de APP en selecteren de juiste sensor.
Zorg dat je niet te ver van de Homey af bent en druk op "search devices". Hij wordt bij mij direct gevonden en kan hem toevoegen. Ik zie direct waardes binnen komen maar een nieuwe update duurde vrij lang (40min.). Heb dus even geduld.
Installatie schermen:
Configuratie:
Werking:
Je krijgt de luchtvochtigheid, voedingswaarde, hoeveelheid licht en de temperatuur te zien. Via de configuratie kun je de update interval veranderen van 15 min. (standaard) naar een andere waarde. Let wel op als je deze lager zet, zal de batterij ook sneller leeg gaan.
Flow opties:
Om een flow te maken krijg je de volgende opties tot je beschikking:
ALS:
EN:
Flow voorbeeld:
We willen natuurlijk een flow maken omdat we een bericht willen ontvangen als de plant water nodig heeft. Wat deze waarde precies moet zijn kun je opzoeken in een planten database. De ene plant zal natuurlijk wat vaker water nodig hebben dan de andere.
We beginnen bij de ALS met de "A sensor value is changed" en controleren bij de EN via een logic kaartje of de vochtwaarde lager is dan 5. Als dit het geval is sturen we een berichtje.
ALS:
EN:
DAN:
Als je deze bovenstaande flow gemaakt hebt zal je zien dat je continue berichtjes blijft ontvangen als de waarde lager is dan 5. Dit is misschien niet zo wenselijk. Om dit tegen te gaan zetten we een variabele met hierin een getal. Dit getal controleren wij bij het starten van de flow. Als deze namelijk lager is dan 4 (ik wil niet meer dan 3 berichten krijgen) dan mag hij geen bericht meer sturen.
We maken als eerst de variabele aan:
Vervolgens zeggen we bij de EN dat hij lager moet zijn dan 4.
En bij de DAN bereken we de variabele. We gaan elke keer 1 getal erbij optellen.
De flow zal nu niet meer draaien als de variabele 3 is geworden en dus krijgen wij geen berichten meer binnen. De volgende dag wil ik wel weer een bericht krijgen dus in de nacht zet ik de variabele weer op 0.