Review:
Xiaomi Aqara Zigbee Shock Sensor
Installatie via de Homey:
Je kunt deze sensor rechtstreeks gebruiken zonder de Xiaomi Gateway. Dit is natuurlijk heel fijn als je niet al je gegevens naar China wilt sturen. Om hem toe te voegen log je in op de Homey en ga je naar je apparaten. Vervolgens klik je op het plusje en zoek je de Aqara Vibration Sensor op. Mocht je de APP niet hebben dan moet je deze even installeren.
Om het toevoegen te starten druk je 5 seconden lang het knopje aan de onderkant in. De LED zal blauw gaan knipperen. Blijf vervolgens om de 2 seconden op het knopje drukken om te zorgen dat de sensor wakker blijft. Blijf dit doen tot hij door de Homey helemaal is toegevoegd. Ik zie de sensor verschijnen en het open/sluiten van de deur wordt geregistreerd. Het enige wat ontbreekt is de batterij status. Zorg er trouwens voor dat je de sensor dicht bij de Homey houdt. Ik heb gemerkt dat het toevoegen moeizaam gaat als je hem te ver weg houdt.
Installatie schermen:
Configuratie:
Dashboard:
Flow opties:
ALS:
EN:
Voorbeeld flow:
Als voorbeeld flow zou ik graag willen weten wanneer mijn wasmachine klaar is, zodat ik niet vergeet de was eruit te halen. Omdat de wasmachine altijd bewegingen/schokken maakt zouden we deze kunnen registeren met de schoksensor. Wij gaan hiervoor de trillingswaarde gebruiken. Als deze boven een bepaalde waarde komt weet ik dat de wasmachine aan staat en als hij weer onder deze waarde komt is hij klaar.
Ik heb momenteel een tussenstekker aan de wasmachine hangen om ook te kunnen bepalen of hij draait. Ik kan dus mooi deze waardes vergelijken met de schoksensor. Na 2 weken testen kwam ik tot de volgende conclusies:
De schoksensor geeft nooit een nul waarde terug en dat betekent dat hij soms amper een waarde terug geeft. Dit kan natuurlijk te maken hebben dat de wasmachine wel draait maar niet genoeg uitslag geeft. Hij gaat natuurlijk pas echt bewegen als de machine gaat centrifugeren. Beide is het geval. Deze sensor geeft namelijk het vibratieniveau niet realtime weer. Hij verzamelt het en geeft dan om de 300 sec de grootste waarde terug. Hierdoor is het bepalen of de wasmachine aanstaat best lastig.
Er is ook een trillingsalarm welke wel realtime werkt maar deze slaat niet genoeg uit of juist als de machine niet draait. Deze is dus niet echt bruikbaar voor mijn situatie.
Terug naar het bepalen of de wasmachine aanstaat. Ik ben er achter gekomen dat hij altijd boven de 90 trilling komt en dan binnen 30 min. klaar is. Ik gebruik deze waarde dus om mijn flow te maken. Als eerst controleer ik of de trilling boven de 90 komt en de zandloper niet loopt (om te voorkomen dat hij meerdere keren start). Als dit het geval is zet ik een zandloper om (18000 sec.).
Hierna maak ik nog een flow om te controleren of de zandloper leeg is. Als dit het geval is controleer ik nogmaals of de trillingswaarde kleiner dan de 90 is. Dit om te voorkomen dat ik meerdere berichten krijg op mijn telefoon. Als laatste stuur ik een berichtje. Mocht trouwens de trillingswaarde hoger dan 90 zijn zet ik de zandloper opnieuw om deze keer 600 sec.
Deze manier lijkt aardig te werken. Het gebeurt soms dat de machine al klaar is en ik later pas een berichtje krijg maar dat is niet zo'n probleem. Wil je een nauwkeuriger manier gebruiken dan werkt een tussenstekker beter.