Review:
Thinka
Z-Wave apparaat toevoegen:
Zonder apparaten hebben niks aan de hub dus tijd om er wat toe te voegen. We beginnen met het toevoegen van Z-Wave apparaten. We proberen wat verschillende merken/soorten.
Het is goed om te weten dat de Thinka de nieuwe Z-Wave 700 chip ondersteund hierdoor kun je gebruik maken van smart start. Dit is de nieuwe manier om apparaten toe te voegen. Vroeger moest je allerlei knoppen ingedrukt houden. Dat is tegenwoordig niet meer nodig.
Het is natuurlijk wel zo dat jouw apparaat deze manier/nieuwe chip moet ondersteunen. Dit kun je o.a. herkennen aan het S2 logo op de verpakking.
Fibaro Dimmer:
We beginnen met het toevoegen van de Walli Dimmer van Fibaro. Fibaro is een fabrikant die al meerdere jaren Z-Wave apparaten maakt. Ze zijn de marktleider op dit gebied. Dus een nieuwe controller zou deze dimmer zonder problemen moeten ondersteunen.
Deze dimmer kun je aansluiten op je lamp om deze slim te maken. Dit product is een alles in 1 oplossing. Je hoeft alleen maar je bestaande schakelaar te vervangen door deze. Je hoeft geen extra draden te trekken en je kunt je oude lamp blijven gebruiken. Als je de handleiding volgt hoeft dit niet al te ingewikkeld te zijn.
Nu we alles voorzien hebben van stroom, starten we het toevoegen. We gaan het toevoegen eerst via de webinterface doen. Dus we drukken op het groene plusje, hierna wordt gevraagd de dimmer in de leermodus te zetten. Hoe dit moet verschilt per apparaat en kun je in de handleiding vinden. In het geval van de dimmer drukken we drie keer achter elkaar op de schakelaar.
We zien de LED geel oplichten en hierna wit van kleur worden. Hiermee geeft hij aan dat het toevoegen is gelukt en ik zie inderdaad verschijnen.
Werking:
Ik krijg de mogelijkheid om de dimmer aan of uit te zetten en uiteraard kan ik hem ook dimmen. Ik zie tevens het energie verbruik. Mooie van deze oplossing is dat je ook de wandschakelaar kunt blijven gebruiken. Deze geeft ook een signaal naar de Thinka zodat daar ook de juiste status te zien is.
Toevoegen:
Configuratie:
Aan de Home Kit toevoegen:
Nu we een apparaat hebben, zou je verwachten dat er uitgelegd wordt wat de vervolgstappen zijn. Dit is niet het geval, maar na wat heen er weer klikken in de webinterface kom ik er achter dat ik de Thinka APP moet installeren om de Thinka te koppelen aan HomeKit.
Na het opstarten van de APP (welke alleen op iOS werkt) gaat hij zoeken naar de hub. Dit duurde bij mij erg lang en als hij hem gevonden had kon ik ook soms niet verbinden of werd de verbinding verbroken. Dit probleem heb ik aangekaard bij Thinka en deze gaven aan dat dit waarschijnlijk aan mij netwerk ligt. Wat op zich vreemd is want hier is niks bijzonders aan.
Na het toesturen van een nieuwe exemplaar en de installatie opnieuw te doen had ik nog steeds verbindingsproblemen maar kon ik uiteindelijk wel verder met de installatie. Hierna draaide het geheel stabiel.
Als de hub gevonden is dan wordt er eerst gevraagd om een wachtwoord. Deze geef ik vervolgens op maar er komt geen melding dat hij oke is. Dus we gaan maar verder.
Nu moeten we HomeKit koppelen aan onze Thinka. Dit kan je doen door naar de APP te gaan en "Choose a home" te selecteren. Er wordt vervolgens gevraagd om de code op de onderkant van de Thinka in te scannen. Hij werd vrijwel direct gevonden en geeft aan dat we een dimmer hebben.
Nu kunnen we de HomeKit App opstarten en daar zie ik ook mijn dimmer staan en we kunnen deze bedienen.
Na het toevoegen zie ik mijn lampen en sensoren in Home Kit.
Aeotec doorsensor:
Het volgende apparaat wat we gaan toevoegen is er eentje van Aeotec. Deze fabrikant maakt al behoorlijk wat jaren Z-Wave producten variërend van bewegingssensoren en deurcontacten tot inbouwschakelaars.
We gaan in ons geval een deursensor toevoegen. Deze sensor heeft de nieuwe 700 serie chipset en ondersteund Smart Start. Je kunt dus een code scannen en dan gaat het toevoegen vanzelf. Dit moeten we via de APP van Thinka regelen. We starten dus deze op en gaan naar "Add a smart device" en scannen de code op de onderkant van de doos. Helaas komt er direct een melding in beeld dat hij niet kan worden toegevoegd.
We laten ons natuurlijk niet door een gat te vangen, dus proberen het weer via de webinterface.
We klikken weer op het plusje en halen het klepje los van de sensor, we moeten namelijk het kleine knopje aan de zijkant 3x achter elkaar indrukken. Zoals bij de dimmer werd hij weer snel gevonden. Er komt alleen een melding in beeld dat er geen info beschikbaar is in de database. We gaan maar gewoon verder en zien de sensor op het dashboard komen.
Na enkele minuten werkt de sensor zoals het hoort als ik het magneetje weg haal van de sensor.
Toevoegen:
Neo Coolcam Motion Sensor 5 in 1:
We hebben nu een lamp en een deursensor toegevoegd. Maar een slim huis is natuurlijk niks zonder een bewegingsmelder. Met zo'n sensor kun je je huis echt slim maken door bv bij beweging een lamp aan te zetten. Op deze manier hoef je nooit meer aan de wandschakelaars te zitten.
Neo Coolcam is een Chinese fabrikant van smart home producten. Zij onderscheiden zich door een groot assortiment en de producten zijn goedkoper dan de concurrenten. Zou kun bv al een deursensor kopen voor rond de 25 euro.
Deze sensor heeft 5 sensoren ingebouwd; een bewegings-, luchtvochtigheids-, temperatuur- en lichtsensor. Als laatste heeft hij ook een tamper alarm, hiermee voorkom je dat de inbreker de sensor kan saboteren.
Omdat de smart manier nog niet gelukt is gaan we deze weer proberen. Ik weet namelijk dat bij andere controllers dit wel werkte.
We starten weer de APP op en drukken op "Add a smart start device" en scannen de code in. Na enkele seconden geeft de APP aan hem gevonden te hebben. We geven een naam op, en een kamer, hier komt een melding dat het gelukt is.
Maar als ik in Home Kit of op de dashboard staat hij er niet bij. Misschien moeten we ook even geduld hebben want de APP geeft namelijk een melding dat het apparaat aangezet moet worden. Na een paar minuten komt de sensor naar voren.
We hebben naast bovenstaande apparaten nog een aantal Z-Wave apparaten toegevoegd. De resultaten hiervan waren zijn wisselend. Vaak moesten we nog even het apparaat extra wakker maken of nogmaals toevoegen.
Het gaat niet helemaal van een leien dakje maar eerlijk gezegd hebben meer controllers hier last van, en vaak ligt dit ook niet altijd aan de controller zelf maar aan de fabrikant.