Onze sponsor:

Review:

01 juni 2020 | Niels Laan | Shelly, Inbouwschakelaars

Shelly 1

Zoals al gezegd heeft de Shelly geen controller nodig maar je wilt hem natuurlijk wel kunnen bedienen. Dit kan dmv de gratis APP van Shelly. Deze is beschikbaar voor Android en iOS. Ik zal de verschillende onderdelen laten zien, en we beginnen met de installatie.

De logische eerst stap is natuurlijk om de APP te installeren. Dus je gaat naar de Play Store of naar de APP store en download en installeert de APP. Als je hem opstart dan begint er eerst een soort indexing. Dit duurt even dus heb geduld. Vervolgens selecteren we de taal (er is geen Nederlands beschikbaar).

De volgende stap is om een account aan te maken. Opvallend is dat er 3 pagina's aan voorwaarden getoond worden waar je akkoord mee moet gaan. Als je dit hebt gedaan kom je op het startscherm van de APP.

Let's play

Nu we de APP hebben kunnen we de Shelly 1 gaan installeren. Hierbij sluiten we het geheel eerst aan via het meegeleverde schema. Uiteraard eerst de stroom van je wandcontactdoos halen, zo'n schok is zo vervelend. 

Je kunt bij de Shelly met een pulsschakelaar als zowel een normale wisselschakelaar. Je hoeft dus je schakelaar niet te vervangen. Later meer hierover.

Als we de stroom erop hebben gezet starten we de APP weer op en klikken op "add room" we moeten namelijk eerst een kamer aanmaken om een apparaat te kunnen toevoegen. 

Als we een kamer hebben dan drukken we op "add device" om de Shelly 1 toe te voegen. Hierbij zoekt hij naar de shelly 1 via je mobiel. Hij is dan nog niet verbonden met je eigen netwerk. Om dit voor elkaar te krijgen maakt hij een tijdelijk hotspot aan. Daarmee verbind je telefoon weer mee (het klopt dus dat je even geen internet hebt) om hem vervolgende te configureren voor jouw eigen WiFi netwerk. Zorg dat de Shelly dicht bij je telefoon is.

Ik moest een paar dit proces herhalen want hij wilde niet verbinden. Het vreemde was dat hij uiteindelijk wel verbonden was (ik zag hem in mijn router) maar hij kwam niet naar voren bij mijn apparaten. Je moet volgens de handleiding 30 seconden wachten, dus heb ik even een bakkie gedaan, maar helaas zag ik hem daarna nog niet. Na een reboot kwam hij te voorschijn.

Na deze, niet geheel probleemloze, installatie kon ik de Shelly 1 bedienen. Ik zag dat er een nieuwe firmware beschikbaar was dus deze heb ik direct ingestalleerd. Hierbij moet je zorgen dat de schakelaar altijd stroom blijft houden. Na 5 min. gewacht te hebben kon ik nog steeds niet verbinden, waarna ik de stroom er af hebt gehaald om hem opnieuw op te starten. Hierna was het weer mogelijk om hem te bedienen.

Bediening:

De bediening van de Shelly is niet heel ingewikkeld. Het is tenslotte een aan/uit schakelaar dus het is een kwestie van de power knop indrukken. In de APP zijn wat verschillende opties deze zullen wij ook behandelen.

Webinterface:

Goed om nog te melden is dat je de Shelly 1 ook kan benaderen via je browser. Dit doe je door het ipadres in te voeren. Dus wil je de APP niet gebruiken dan kan je via deze weg hem ook benaderen. Heel handig.

Dit product is te koop voor:


Shelly Cloud
€ 11
Kopen

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Inbouwschakelaars