Review:
Shelly 1
Conclusie:
Met de Shelly1 kun je op afstand een apparaat aan- of uitzetten. Dit kan naast een lamp ook een versterker of koffiezetapparaat zijn. Hij heeft namelijk een maximale vermogen van 16A. De meeste z-wave en zigbee inbouwmodules komen niet eens in de buurt hiervan (max 1,5A/2A).
Shelly is een nieuwkomer op de smart home markt. Dat zie je totaal niet terug in dit product. Alles doet wat het moet doen en het geheel zit goed in elkaar.
Je bouwt hem in achter je bestaande schakelmateriaal. Hierdoor behoudt je dus je wandschakelaar/knop om hem handmatig te bedienen. Omdat er altijd stroom op de module staat onthoudt hij de juiste status. Het maakt dus niet uit of je hem via de APP of je handmatig bedient.
De Shelly werkt via de WiFi protocol en heeft geen speciale controller nodig. Hij wordt geleverd met een APP om hem slim te maken en dus aan- of uit te zetten. Dit slim maken is in de APP wat beperkt maar voor de beginnende gebruiker zal dit voldoen zijn.
Wil je meer dan is er een koppeling mogelijk via de Rest API, MQTT of via een http request. Daar ligt ook de kracht van deze schakelaar. Hij is namelijk open source dus iedereen kan er tegen aan programmeren. Het is zelfs mogelijk om een eigen firmware te installeren.
De vrijheid wordt ook nog eens onderstreept omdat er ook zonder een cloud omgeving gewerkt kan worden. Je kunt hem dus in je eigen netwerk houden.
Zitten er dan ook nadelen aan deze Shelly1? Ja, zeker omdat er gebruik gemaakt wordt gemaakt van de WiFi protocol is de verbinding niet altijd stabiel. Dit hangt of staat uiteraard met hoe goed je WiFi in huis is.
Ik heb thuis best een goede verbinding maar merkte af en toe dat het signaal weg was. Na wat googlen lees ik verschillende verhalen hierover. Bij de een werkt het perfect en bij de andere weer niet. Kijk dus goed of het in jouw situatie werkt.
Het is jammer dat er geen repeat (herhaal) functie in de Shelly zit. Dit zie je wel bij andere protocollen. Hierdoor kunnen de modules onderling ook communiceren en wordt je signaal versterkt en heb je minder last van verbindingsproblemen.
Ik wil graag afsluiten om het sterkte punt van deze module noemen. Hij is namelijk al te koop voor 15 euro wat hem de goedkoopste inbouwmodule maakt op de markt.
Geen controller nodig
Gemakkelijke installatie
16A vermogen
Opensource
Zeer klein
Europees product
Geen repeaters
WiFi protocol:
- Je WiFi bereik moet goed op orde zijn
- WiFi kan storingsgevoelig zijn