Onze sponsor:

Review:

01 september 2024 | Niels Laan | Sessy, Thuisbatterij

Sessy Thuisbatterij

Installatie:

Als je de Sessy aanschaft kun je kiezen om hem zelf te installeren of hem te laten installeren. Bij deze laatste komt een monteur langs en heb je er geen om kijken naar. Dit is een kwestie van wat vragen beantwoorden en wat foto's sturen.

Er zijn een paar voorwaarden aan de plek en jouw installatie thuis aan moet voldoen:

- De Sessy moet in een ruimte hangen waar het niet te koud of te warm wordt. De temperatuur heeft namelijk invloed op de capaciteit en levensduur van de batterij.
- Je kunt de Sessy aan een muur hangen of hem op de grond zetten. Hij weegt wel 40 kg dus een gipsmuurtje gaat niet werken. Zorg ook dat de Sessy wat ruimte heeft om te ademen (hij is 44 x 50 x 20cm groot).
- De Sessy wil graag een eigen groep hebben in de meterkast. Het gemakkelijkste is om hem bij de omvormer van je zonnepanelen te hangen. Deze heeft al een eigen groep en het voordeel hierbij is dat je ook de opbrengsten direct kunt inzien. 
- Extra stopcontact voor de P1/CT Dongle in de meterkast

Zelf aansluiten is ook niet super ingewikkeld want dit is een kwestie van de draden (uitgang) van de zonnepanelen en vanuit de meterkast aan te sluiten op de Sessy. Je kunt hem zowel 1 fase als 3 fase aansluiten dat maakt voor de werking niet uit.

Op de Sessy website staat een zeer uitgebreide installatie uitleg, daarom gaan wij hier niet al te diep op in. De vraag of je het zelf kunt doen is afhankelijk of je je prettige voelt met elektra. Heb je hier geen goed gevoel bij besteed het dan gewoon uit. De installatie kosten zijn meestal tussen de 500 en 600 euro.

Naast de batterij wordt er ook een P1 dongle meegeleverd. Deze wordt geinstalleerd in de meterkast en houdt het totaal verbruik van je huis in de gaten. Hierdoor weet de Sessy wanneer te ontladen en te laden. Deze statistieken zijn ook inzichtelijk via de portal.

Werking:

Nu de boel geïnstalleerd is kunnen we aan de slag. De configuratie is van de Sessy is eigenlijk heel simpel. De eerste stap is namelijk om te bepalen wat je laadstrategie gaat worden. Dit kun je instellen via de portal van Sessy.

Je kunt kiezen tussen deze strategieën:

  • NOM: Sessy wordt gestuurd door de P1 dongel obv overschot of tekort aan energie in huis
  • API: Sessy wordt gestuurd door externe signalen die jij geeft of laat geven door externe software
  • Dynamisch: Sessy wordt gestuurd obv EPEX (uur) prijzen
  • ECO: Sessy gaat op de goedkoopste momenten laden en compenseert daarna verbruik uit de batterij
  • GridEase: Default is NOM met af en toe een override van externe partij (voorlopig Eneco) om net te ontlasten
  • SessyConnect: Sessy wordt gestuurd obv de onbalandsmarktprijzen

Hierna geef je jouw energie leverancier op. Als je voor oa dynamische kiest krijg je nog wat extra velden.

(scherm vast of variabel contract)


(scherm dynamisch contract)

Het mooie van de Sessy is dat hierna alles automatisch gaat. Je hebt er dus geen om kijken meer naar. Hij gaat dus zelf bepalen wanneer hij gaat laden en gaat ontladen. 

Portal:

Bovenstaand zag je al wat afbeeldingen langskomen van de portal. In dit portaal kun dus de Sessy instellen en wat statistieken vinden. We gaan hier natuurlijk ook nog wat dieper naar kijken.

In het hoofdscherm zie 3 statistieken zijn welke het vermogen, verbruik en het vermogen van het gehele huis laten zien. 

1) Sessy vermogen: Hier kun je in 1 oog opslag de batterijcapaciteit zien en hoeveel (kw) er geladen en ontladen wordt.

2) Verbruiksmeter: In deze grafiek zie je het totaal verbruik van de Sessy

3) Totaal huisvermogen: Hier kun je het vermogen van je huis in zien. Hij laadt alleen het positieve waardes zien dus niet wat je terug geleverd.

Helemaal bovenin kun je zien of de Sessy aan het laden is of aan het ontladen en helemaal rechts nog wat extra gegevens zoals het ipadress.

De portal is niet realtime wat wel erg jammer is, daarnaast reageert hij ook behoorlijk traag als je bv je laadstrategie veranderd. Daarnaast is een webUI niet zo heel gebruiksvriendelijk, een APP zou beter zijn. We hebben van de monteur begrepen dat ze hier nog mee bezig zijn, dat zou een fijne toevoeging zijn.

Geluidsniveau:

Als de batterij aan het laden of ontladen is komt er behoorlijk wat warmte vrij. Deze warmte moet worden afgevoerd, hiervoor heeft de Sessy een ventilator ingebouwd en deze gaat behoorlijk hard draaien als hij op volvermogen is. Sessy geeft aan dat dit tussen de 30 en 40 db is. Dit is vergelijk te vergelijk met zacht fluisteren in een ruimte. Dus niet heel erg hard. In de praktijk vinden we het geluid toch wel behoorlijk maar niet perse als storend. We zouden de Sessy absoluut niet in een ruimte hangen waar je slaapt of leeft. De voorkeur heeft dus een schuur of een zolder.

In de configuratie van de Sessy kun je het geluidsniveau gelukkig ook instellen. Dit gaat alleen wel ten kosten van de laad- en ontlaad snelheid, iets om wel rekening mee te houden want als er dan zonne-energie is dan kun je deze niet volledig benutten en zal het langer duren tot hij vol is.

Overige instellingen:

Als je naar het hamburger menuutje gaat kun je nog meer zaken instellen. We gaan naar enkele kijken.

Active periode:
Wanneer mag de Sessy gaan laden/ontladen kun je hiermee instellen.

Laad leverlimieten:
Met deze instellingen kun je bepalen wat de het bereik is van het laden en leveren van de Sessy.

Geluidsniveau:
De Sessy maakt behoorlijk wat geluid als hij maximaal aan het lever/laden is. Je kunt hem wat stiller krijgen door deze slider naar een lager niveau te zetten. Het is wel zo dat hierdoor de Sessy minder snel kan laden waardoor natuurlijk de batterij ook minder snel vol is (en minder kan leveren aan je huis).

Configuratie mogelijkheden:

Hier vind je met name instellingen om het totaal vermogen van de Sessy en je huis te kunnen bepalen.

Lokaal benaderen Sessy:

Bovenstaande dashboard is alleen te bereiken via de cloud server van Sessy, dit houdt in dat je overal ter wereld hierbij kan. Om onafhankelijk van de cloud te zijn kun je de gegevens/instellingen ook lokaal opvragen bij jouw thuis. Hier kun je bij komen door het lokale ip-adres op te vragen van de Dongle en P1 meter, deze kun je vinden in je router op via het portaal.

Je krijgt dan onderstaande schermen:

Sessy Dongle

Sessy P1

Dit product is te koop voor:


€ 3.550
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen

Nog meer van:

Thuisbatterij