Onze sponsor:

Review:

01 september 2024 | Niels Laan |

Sessy Thuisbatterij

Conclusie:

Met deze thuisbatterij van Sessy haal je een zeer gebruiksvriendelijke product in huis. Het opladen en ontladen gaat na één keer instellen helemaal vanzelf en je hebt er geen om kijken meer naar. 

Dat opladen en ontladen kan op diversen manier, om dit te regelen heeft de Sessy verschillende laad strategieën ingebouwd:

  • NOM/Nul Op de Meter: Sessy wordt gestuurd door de P1 dongel obv overschot of tekort aan energie in huis
  • API: Sessy wordt gestuurd door externe signalen die jij geeft of laat geven door externe software
  • Dynamisch: Sessy wordt gestuurd obv EPEX (uur) prijzen
  • ECO: Sessy gaat op de goedkoopste momenten laden en compenseert daarna verbruik uit de batterij
  • GridEase: Default is NOM met af en toe een override van externe partij (voorlopig Eneco) om net te ontlasten
  • SessyConnect: Sessy wordt gestuurd obv de onbalandsmarktprijzen

Met nul op de meter kun je jouw zonne-energie opbrengsten opslaan en later op de dag gebruiken als er geen opbrengsten zijn. Deze constructie levert momenteel geen geld op (kost zelf geld). Maar het is supergaaf om te zien dat je totaal geen stroom meer af neemt van het net. En je weet zeker dat jouw stroom niet "vies" is.

Met Dynamisch kun je stroom opslaan als het goedkoop is en weer verkopen als het duur is. Hiervoor heb je een dynamisch contract nodig. Het aan- en verkopen regelt de Sessy voor jouw. Dit levert wel wat verdiensten op maar ook een risico op extra kosten.

Met de laadstrategie "SessyConnect" kun je handelen op de onbalansmarkt. Hierbij laad je als de stroomprijzen laag zijn en ontlaad/verkoop je als de prijzen hoog zijn. Met deze constructie kun je wat meer geld verdienen dan bij de "dynamisch" laadstrategie. Je zou de Sessy dan binnen zo'n 7 jaar kunnen terug verdienen. Hierbij zijn wel de nodige risico's.

Een heel strek punt van de Sessy is dat alles ook lokaal aan te sturen is via Homey of Home Assistant. Hierdoor kun je zelf alles bepalen en ben je niet afhankelijk van een cloud verbinding. Dit is wel een fijne gedacht voor een apparaat van meer dan 3.000 euro.

Deze thuisbatterij doet gewoon wat hij moet doen en ben geen bugs tegen gekomen. Er komen ook regelmatig updates en er worden nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Er wordt dus actief ontwikkeld aan dit product.

Zijn er dan nog min punten? Ja, deze zijn er. Zo vinden we de web portaal traag inladen en je moet op een knop drukken om de nieuwe gegevens op te halen. We missen ook een APP zodat je snel even de status van de batterij kunt inzien. Met name deze laatste zou wel erg fijn zijn want als ik heel eerlijk ben koop je hem toch voor een beetje voor de fun, mede omdat er moeilijk geld verdient kan worden.

Nog een kleine puntje misschien niet super belangrijk is het uiterlijk. Het is nogal een lomp groot ding met een behoorlijk grote sticker erop. Dat had wel iets tactvoller gekund. Is dit heel belangrijk, nee niet echt want de Sessy geeft behoorlijk wat geluid, dus je hangt hem ook niet in de woonkamer.

Als laatste willen we nog even terug komen op het terug verdienen van deze batterij. Ja, dat is zeker mogelijk maar wel met enige risico en geen zekerheden voor de toekomst. Als ik heel eerlijk ben moet je deze batterij eigenlijk daarvoor niet voor aanschaffen. Hij is daar ook wat te klein voor en het is een best grote investering voor een relatief klein rendement.

Het beste kun je hem aanschaffen omdat je graag je eigen energie opslaat en zelf wilt gebruikt en als je daar dan wat mee verdient is dat mooi meegenomen. Het is ook wel erg gaaf om te zien dat je "zelfstandig" bent en dagen zonder energie van het net kan. 

Dus: Zoek je een manier om jouw zonne-energie op te slaan? Dan is de Sessy een prima oplossing.

Gebruiksvriendelijk
1x instellen en geen om kijken meer naar
Lokale bediening (Homey/Home Assistant)
Niet afhankelijk van 1 energie maatschappij

Geen APP
Portal update niet realtime
Maakt wel wat geluid

We willen Sessy heel erg bedanken voor het beschikbaar stellen van dit product.

Getest met:
Homey, firmware 12.0.2
Home Assistant, 
Sessy, firmware 1.7.1

Dit product is te koop voor:


€ 3.550
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen