Review:
Qubino Weather Station
Vandaag een leuk product van Qubino binnengekregen. Een volwaardig weerstation. Er bestaan niet zoveel weerstations die via Z-Wave communiceren. Dus goed om te zien dat Qubino hierop ingesprongen is.
We gaan hem weer aan een test onderwerpen.
"10 verschillende waardes"
Dit weerstation bestaat uit een temperatuur, luchtvochtigheidssensor, windsensor en regensensor. Er kunnen in totaal maar liefst 10 waardes worden uitgelezen.
Dit zijn:
- Windrichting
- Windsnelheid
- Windvlaag
- Temperatuur (binnen/buiten) (2x)
- Luchtvochtigheidsmeter (2x)
- Temperatuurmeter van windsensor
- Gevoelstemperatuur
- De hoeveelheid regen
Een complete set om het lokale weer uit te lezen. Dit is niet alleen leuk, maar kan ook nuttig zijn om bv je zonnescherm naar beneden te laten gaan als het te hard gaat waaien. Je kunt je ook voorstellen dat je raam automatisch wordt gesloten indien er regen valt.
Deze set ondersteunt Z-Wave plus dit houdt in:
- Beter bereik
- Mogelijkheid tot het upgraden van de firmware
- Snellere data overdracht
De Qubino Weather Station is te koop voor €249,99 via onze partner.
Wat krijg je:
- Weer Station USB key
- 2 Temperatuurmeters
- Wind cup
- Wind gauge
- 4 schroeven
- 2 Beugels
- Rainsensor
- Beveiligingsscherm
Technische specificaties:
USB Stick:
Voeding: USB (5V DC)
Bereik Z-Wave: tot 30M (binnen/afhankelijk van obstakels)
Bereik 433Mhz: tot 100M (afhankelijk van obstakels)
Standby verbruik: 0,3W
433MHz sensoren:
Batterijen: 2x AA 1,5V
Update tijden:
Temp. 45s
Regensensor: 183s
Windsensor: 33s
Nauwkeurigheid
Temperatuur: +/- 1 C
Luchtvochtigheid: +/- 5 C
Windsnelheid: +/- 2mph + 5%
Windrichting: +/- 11.25
USB stick:
Dit weerstation werkt via de 433Mhz protocol, deze kun je dus niet zomaar laten werken op een Z-Wave gebaseerd systeem. Qubino heeft hiervoor de USB stick bedacht. Deze zet het signaal van 433Mhz (sensoren) om naar Z-Wave signalen (controller). Hierdoor is het toch mogelijk om hem te gebruiken.
Je krijgt dus wel de nadelen van het 433Mhz protocol. De nadelen zijn dat er geen terugkoppeling van het signaal is van de sensoren naar de controller. Hierdoor weet je niet of het signaal goed aangekomen is. Ander nadeel is het beperkte bereik. Van het beperkte bereik had ik ook last tijdens de installatie. Ik test mijn spullen altijd op zolder en had de temperatuur meter even buiten (beneden) gezet, vrijwel meteen kreeg ik -199 temperatuurwaarde te zien. Dit betekent dat de sensor niet te bereiken is. Na het verplaatsen van de USB stick naar de beneden verdieping was dit probleem opgelost. Je moet dus wel goed nadenken waar je hem installeert.
De voeding gaat via USB, dit is iets om rekening mee te houden. De ZipaTile heeft geen een USB aansluiting beschikbaar. Vaak zit in je router wel een USB poort. Andere optie is om een losse USB voeding te kopen.
In de handleiding staat dat je eerst de sensoren moet installeren en hierna pas de USB stick. Ik heb dit andersom gedaan en dit ging ook prima.
Er zit een "auto inclusion" optie op de USB stick. Je moet op de controller de toevoegen procedure starten en de USB stick van voeding voorzien. Hierna zal hij automatisch gevonden worden. De LED op de stick zal gaan branden.
Mocht het automatisch toevoegen niet lukken dan kun je ook het knopje gebruiken. Deze moet je dan 1,5 sec. vasthouden.
Thermo- /Luchvochtigheidsmeter
Bij deze set worden 2 temperatuur/luchtvochtigheidsmeters geleverd. Deze kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden. Ze worden gevoed door 2 AA batterijen. Naast dat de temperatuur gemeten kan worden is het ook mogelijk om de luchtvochtigheid te zien.
Aan de achterkant van de sensor zit een gleuf waar je een schroef in kunt schuiven. Hierdoor kun je hem gemakkelijk aan de muur bevestigen. Hij kan ook staand gebruikt worden door de voet aan de onderkant. Er zit ook een klein display op waar je de waardes kunt aflezen.
Het installeren is niet heel moeilijk, het is een kwestie van het kanaal instellen en het lipje bij de batterijen verwijderen. In de handleiding staat dat je hem ook nog met resetten maar dit was bij mij niet nodig.
In de handleiding staan ook nog wat tips voor de beste plek:
- Niet direct in zonlicht
- Niet in de buurt van een hittebron of objecten die hitte opvangen
- Ideale plek is bv boven een grasveld (1,25M)
Ik heb een tijdje de waardes via 2 andere thermometers gemeten om te kijken of de waardes een beetje kloppen. Hier zag ik weinig verschil tussen. Temperatuur lijkt dus prima op orde. Het geheel voelt stevig aan en kan volgens mij wel tegen een stootje.
Goed om nog te melden is dat de ZipaTile standaard niet alle waardes op het dashboard laat zien. Dit kun je aanzetten via de configuratie.
Regensensor
Met deze sensor kun je de hoeveelheid regen per uur meten.
Het toevoegen van deze sensor gaat niet veel anders dan de andere sensoren. Het is even een gedoe om alle schroefjes los te krijgen om bij de batterijen te komen. De kap kun je er trouwens afhalen door aan de donkergrijze schroeven te draaien.
Bij de plaatsing is het belangrijk dat hij stevig staat (je kunt hem vastschroeven) en dat hij waterpas staat. Er zit aan de binnenkant van deze sensor een klein waterpasje om te controleren of hij goed staat.
Hij moet natuurlijk een zo open mogelijke plek staan voor een nauwkeurige meting. Vergeet niet om het beschermingsrooster te plaatsen.
Windsensor
Je kunt met de sensor de windsnelheid, kracht, richting, gevoelstemperatuur en temperatuur meten.
Omdat je deze vaak op een hoge plek hangt (voor een goede meting) is hij voorzien van een zonnepaneeltje. Handig, dan hoef je niet het dak op voor het verwisselen van batterijen.
Voor het installeren moet je naast het verwijderen van het lipje ook het zonnepaneeltje aansluiten. Dit kun je doen door het stekker in de juiste pinnetjes te klikken.
De sensor moet uiteraard zo vrij mogelijk geplaatst worden en het liefste 3 meter boven een obstakel. De officieel plaatsingshoogte is 10 meter boven de grond. Er worden beugels bijgeleverd om de sensor aan een paal te bevestigen. Er zit tevens een extra lange antenne op voor meer bereik.
Configuratie:
Wind Gauge/Gust hoogste waarde:
Als de waarde hoger is dan de ingevulde waarde dan zal er een trigger worden gestuurd naar het gekoppelde apparaat.
Regen hoogste waarde:
Als de waarde hoger is dan de ingevulde waarde dan zal er een trigger worden gestuurd naar het gekoppelde apparaat.
Report Wind en Regen:
Indien report_1 word geselecteerd zal er alleen een update naar de controller worden gestuurd als de waarde veranderd is.
Random ID (Aan/Uit):
Als je de random ID aanzet dan kunnen er van meerdere sensoren op het zelfde kanaal waardes worden ontvangen.
Beveiligd/Onbeveiligd toevoegen:
Het is mogelijk de USB stick beveiligd of onbeveiligd toe te voegen met deze parameter.
Regels:
Indien de wind snelheid hoger dan 9 m/2 is dan moet scene zonneschermen omhoog gaan draaien.
Indien de temperatuur van sensor 1 lager is dan -2 graden dan moet de verwarming van de vijver aan.
Conclusie:
Leuk om eens een review te maken van een weerstation. Dit weerstation wordt compleet geleverd met verschillende sensoren. Hierdoor krijg je een goed beeld van het weer in je achtertuin. Alle sensoren lijken nauwkeurig te werken. De temperatuur- en luchtvochtigheidsmeter voelen stevig aan en kunnen goed tegen de weersinvloeden. Ik vind de windmeter en watermeter iets minder stevig eruit zien. Maar deze zullen ook vast wel bestand zijn tegen de weersinvloeden. Het zonnepaneeltje op de windsensor is zeer handig omdat deze vaak op een hoge plek hangt.
De sensoren kunnen allemaal goed en stevig bevestigd worden. De installatie is niet heel gewikkeld en gaat bijna vanzelf. Het enige wat mij opviel is dat niet alle sensoren standaard getoond worden. Je moet ze even aanzetten in de module configuratie van de ZipaTile.
Ander ding wat me opviel is dat de batterijenstatus niet juist word doorgegeven.
Wat ik een nadeel aan deze set vind is dat er gebruik wordt gemaakt van een losse USB stick. En dat de sensoren geen Z-Wave zijn. Hierdoor is het geheel toch wat storingsgevoelig en kun je wat problemen met je bereik krijgen. Dit heb ik zelf ook ondervonden tijdens het testen. Vaak is het wel mogelijk om de stick zo te plaatsen dat je hier minder last van hebt. Je moet dan wel een vrij stopcontact kunnen vinden.
Installatie is gemakkelijk
Complete set
Zonnepaneel op windsensor
433Mhz (bereik/terugkoppeling)
USB stick
Qubino bedankt voor het beschikbaar stellen.