Review:
Review: Homey Bridge - De beste smart home hub?
Zo nu hebben we de setup gedaan en komen we bij het startscherm. Natuurlijk allemaal leuk zo'n hub maar zonder apparaten kunnen we er natuurlijk niet zoveel mee. Dus laten we er een aantal toevoegen.
De Bridge heeft antennes ingebouwd waarmee diverse protocollen kunt aansturen. Zo is er ondersteuning voor 433 MHz, Bluetooth, Z-wave Plus, ZigBee en WiFi. Laten we beginnen met een Z-Wave apparaten.
Ohja, nog goed om te melden: als je een apparaat gaat toevoegen moet er een APP voor zijn. Je kunt dit controleren door naar https://homey.app/nl-nl/apps/homey/ te gaan. Nu is er ook een soort van standaard APP waarmee een "generic" apparaat kunt toevoegen. De kans dat je apparaat dan goed werkt is dan klein.
Dus goed om te controleren of jouw apparaat ondersteund wordt voordat je het gaat aanschaffen.
Z-Wave plus:
De Z-Wave Plus protocol is een draadloze communicatie standaard waarmee je apparaten kunt aansturen met je Smart Home controller. Deze protocol onderscheidt zich o.a. door de 2 weg communicatie. Er wordt dus gecontroleerd of het signaal daadwerkelijk aankomt zodat er een betere werking kan worden gegarandeerd.
De Z-Wave protocol maakt gebruik van een mesh netwerk, waarbij apparaten, die altijd zijn voorzien van stroom, dienen als een router voor het verzenden van signaal tussen andere apparaten. Dit maakt Z-Wave uiterst betrouwbaar, want zelfs als een apparaat niet goed werkt, dan kan het signaal via een andere apparaat worden doorgeven. Ander voordeel van Z-wave is dat doordat de apparaten aan elkaar gekoppeld zijn je het bereik van je netwerk vergroot. Hierdoor kunnen apparaten die ver van je controller af staan toch bediend worden.
De modules kosten zo'n 40/50 euro per stuk wat best prijzig is. Daarentegen er is wel een groot assortiment aan diverse apparaten te koop. Zoals tussenstekkers, inbouwdimmers/schakelaars, bewegingssensoren, deursensoren en lampen.
Fibaro Single Switch 2:
We beginnen met het toevoegen van deze schakelaar van Fibaro. Fibaro is een grote fabrikant van Z-Wave producten en maken als sinds 2000 producten. Je kunt dus wel zeggen dat ze weten waar ze mee bezig zijn. Dus het toevoegen zou niet al te veel problemen moeten geven, zeker omdat we zien dat er een APP beschikbaar is. Deze schakelaar kun je plaatsen achter je bestaande wandschakelaar. Het mooie van deze oplossing is dat je de lamp ook kunt blijven bedienen via de oude vertrouwde manier en dat je elk type lamp kunt aansluiten.
We sluiten hem eerst aan via het meegeleverde schema en voorzien het geheel van stroom. Nu gaan we naar de Homey APP en drukken op "apparaten" en drukken op het plusje rechts bovenin. We zoeken vervolgens op Fibaro en selecteren de Single Switch 2. Nu moeten we het knopje op de module 3x achter elkaar indrukken en na enkele seconden wordt hij gevonden.
We zien hem in de APP verschijnen en kunnen hem aan- of uitzetten. Als we hem via de wandschakelaar aanzetten reageert de APP hier ook op. Alles reageert super snel. Als bonus heeft de module ook de mogelijkheid om stroom te meten.
Installatie
Bediening:
Zigbee:
De volgende protocol die aan de beurt is de draadloze protocol Zigbee. Zigbee-apparaten vormen net zoals Z-Wave een mesh-netwerk, waarbij elk apparaat fungeert als een router voor het doorgeven van gegevens van het ene apparaat naar het andere. Hierdoor krijg je een stabiel netwerk en kunnen gegevens lange afstanden afleggen zonder afhankelijk te zijn van een centrale hub of router.
Er is net zoals bij Z-wave een 2 weg communicatie zodat er gecontroleerd wordt of het signaal aan komt. Zigbee is vooral bekend van de merken Philips HUE en Ikea en richt zich vooral op verlichting en alles wat daarbij hoort. Een uitzondering hierop is Aqara die ook sensoren heeft in hun assortiment heeft.
We gaan er weer eentje toevoegen.
Ikea Trådfri RGB LED lamp:
Het Zigbee apparaat wat we gaan toevoegen is een slimme lamp van Ikea. Ikea onderscheidt zich doordat ze slimme producten hebben voor een goede prijs. Zo kun je deze lamp al voor €15 kopen en hebben ze een tussenstekker voor €9,95. Hierdoor blijft je slimme huis betaalbaar.
Er is een officiële Ikea APP beschikbaar welke door Athom/Homey gemaakt is. Dus het toevoegen zou weer zonder problemen moeten verlopen. We voegen hem weer op dezelfde manier toe als de Fibaro. We kiezen natuurlijk nu voor de Ikea APP.
Installatie:
Het toevoegen gaat weer zonder problemen en we kunnen de lamp aan- en uitzetten en van kleur veranderen.
Bediening:
WiFI/Netwerk apparaten:
Het volgende type apparaat wat we gaan toevoegen zijn WiFi/Netwerk apparaten. Je zult je misschien afvragen wat dit voor een apparaten zijn. Denk hierbij aan bv aan je slimme deurbel, thermostaat, Sonos playbar en de omvormer van je zonnepanelen. Alle apparaten die je bedraad of draadloos aanstuurt via een netwerk.
Growatt omvormer:
Homey heeft een mooi energie paneel om je verbruik in huis bij te houden. We komen hier later nog even op terug. Het zou natuurlijk mooi zijn als we onze opbrengsten van onze zonnepanelen zouden kunnen bijhouden. Dit kan natuurlijk ook via de Growatt APP maar alles in 1 APP is een stuk gemakkelijker.
We gaan eerst controleren of er voor Growatt een APP is via de APP store van Homey. Helaas is dit niet geval, tenminste er is wel een APP maar deze is voor de Homey PRO. Maar hoe kan dit nu? Dit heeft te maken dat deze APP door een (community) ontwikkelaar gemaakt is en dus niet door Homey/de fabrikant zelf. Deze persoon zou dus deze APP moeten ombouwen naar een Bridge versie wat momenteel niet mogelijk is.
We laten ons niet uit de weg slaan en proberen gewoon een ander apparaat. Laten we de Google Nest thermostaat toevoegen. Deze is toch wel een van de meest verkochte thermostaten in Nederland. Hiervoor is wel een APP beschikbaar en deze is gemaakt door Homey/Athom. Toevoegen gaat weer op dezelfde manier als we bij de andere apparaten hebben gedaan alleen moeten we deze keer aan de Homey toestemming geven. Dit gaat door in te loggen met je Google account en een aantal vinkjes te zetten.
De Nest thermostaat wordt netjes toegevoegd en we kunnen de temperatuur, eco stand en verwarming regelen. Helemaal compleet dus. En voordeel als je hem op deze manier hebt toegevoegd is dat hij in je flow te gebruiken is. Later meer hierover.
Installatie:
Infrarood:
Infrarood is een technologie die o.a. gebruikt wordt in televisies, versterkers en ventilatoren. Het maakt gebruik van infrarood straling om signalen te verzenden tussen de afstandsbediening en bv je televisie. Wanneer een knop op de afstandsbediening wordt ingedrukt, wordt een infrarood signaal verzonden naar de tv, dit signaal voert dan een specifieke actie uit, zoals het veranderen van het kanaal of het volume aanpassen.
Om dit te proberen voegen we een Philips TV toe. Ook hiervoor is een officiële APP beschikbaar. Dit gaat weer, heel verrassend, op dezelfde manier als de andere apparaten. Na wat stappen kunnen we de televisie bedienen en dit werkt ook zoals het hoort. Zelfs als de Bridge niet rechtstreeks voor de TV staat, iets wat bij de Homey PRO wel moest.
Installatie:
Bediening:
En de andere procollen dan?
We hebben nog de 433Mhz en de Bluetooth protocol over. De 433Mhz werd vroeger heel veel gebruikt en was de enige protocol om je huis slim te maken. HomeWizard en Alecto maakten hiervoor diverse producten. Er zijn dus nog vele producten beschikbaar die voor een redelijk bedrag te koop zijn. Het nadeel van deze protocol is dat het maar 1 weg communicatie is. Hierdoor kan er niet gecontroleerd worden of het signaal aankomt. We hebben een deursensor toegevoegd en dit ging zonder problemen.
Bluetooth kennen we vooral van draadloze speakers en koptelefoons. Maar er zijn ook fabrikanten zoals Switchbot die andere soorten producten maken, zoals slimme gordijnen, luchtvochtigheidsmeters en lampen. Je kunt hier een review van deze producten vinden.
We hebben de luchtvochtigheids- en een temperatuurmeter toegevoegd en dit ging zonder problemen. We merkten wel dat het bereik van deze sensor wat beperkter is dan Z-Wave of Zigbee. Zo hadden we op zolder na een tijdje dat er geen data meer binnen kwam. Dit ligt niet aan de Homey maar heeft meer met de beperkingen van de Bluetooth te maken.
Installatie:
Bediening:
Andere apparaten:
We hebben nu wat verschillende type apparaten toegevoegd maar wat kunnen we nu nog meer toevoegen? Onderstaand enkele voorbeelden, zodat je de mogelijkheden van de Homey kunt zien.
Slimme sloten:
Een slim slot kun je op afstand openen en sluiten. Door hem toe te voegen aan de Homey kun je dit automatiseren. Door bv te zeggen dat als je gaat slapen de deur op slot moet gaan. En als je wakker wordt hij hem alvast van het nachtslot afhaalt.
Bewegingssensoren:
Met bewegingssensoren kun je detecteren of iemand een ruimte binnenkomt. Zo kun je de verlichting aanzetten, of andere apparaten, als je een ruimte binnenkomt. Je kunt een bewegingssensor ook gebruiken om een alarm systeem te maken.
Google Chromecast:
Met een Chromecast kun je video's of muziek afspelen op je tv of stereo. Door hem te koppelen aan de Homey kun je zorgen dat de lampen aan gaan, in een bepaalde sfeer, als je een film gaat kijken.
Soundbars/speakers (Sonos):
Met een soundbar/speaker kun je natuurlijk muziek afspelen. Door hem te koppelen aan de Homey krijg je de mogelijkheid om er ook andere geluiden op af te spelen. Zo kun je regelen dat er een muziek/geluid wordt afgespeeld als de deurbel gaat. Of je gebruikt hem als sirene voor je alarmsysteem
Conclusie apparaten toevoegen:
We hebben, naast bovenstaande apparaten, nog meer verschillende apparaten geprobeerd. Dit ging over het algemeen goed, maar een paar konden we niet toevoegen. Zo lukte het toevoegen van de Aqara Motion sensor niet. Dit heeft er vooral mee te maken dat er geen APP voor is gemaakt. Dit is momenteel ook de achilleshiel van de Bridge. De vraag is of dit in de toekomst ook veel gaat veranderen, want een hoop APP's zijn gemaakt door fanatieke hobby programmeurs. Deze zullen niet altijd de tijd hebben om 2 platformen bij te houden (en waarschijnlijk mag dit ook niet van Homey). Daarnaast moet je als fabrikant een bepaald bedrag betalen om een APP in de store van de Homey te krijgen. Dit zullen ook niet alle fabrikanten doen.
We gaan in de toekomst zien of dit een probleem gaat worden. Voor nu je moet je goed of er een APP is voor dat je het product aanschaft.