Review:
HomeWizard - Watermeter - Besparen op je waterverbruik
Installeren op de Homey:
Deze watermeter van HomeWizard heeft een API waarmee je kunt communiceren. Via deze API kun je de data in een ander systeem krijgen. We gaan hier gebruik van maken door hem te installeren op de Homey PRO van Athom. Je kunt hier een uitgebreide review van vinden.
Voordeel van deze koppeling is dat je data langer kunt bewaren zonder dat je een abonnement hebt. En je kunt het natuurlijk koppelen aan de rest van je systeem om het geheel slimmer te maken.
Om hem werkend te krijgen op de Homey hebben we een APP nodig welke je moet installeren, zonder zo'n APP wordt het vrij lastig om alles werkend te krijgen. Gelukkig is er een officiele APP van HomeWizard. De eerste stap is om de HomeWizard APP even op te starten en naar de configuratie te gaan van de watermeter. Je moet namelijk het vinkje "local API" aanzetten. Hiermee zorg dat hij via jouw eigen netwerk kan communiceren met de meter.
Om hem daadwerkelijk toe te voegen gaan we naar het Homey Dashboard en klikken op het plusje bovenin. Nu zoeken we op HomeWizard en selecteren we de watermeter. Hierna gaat hij direct zoeken naar de meter en hij werd bijna vrij snel gevonden. Na wat stappen zien we hem verschijnen bij mijn apparaten.
Werking:
We krijgen het totaalverbruik te zien en je huidige verbruik.
Flow opties:
We krijgen de volgende opties voor het maken van een flow.
Flow voorbeeld:
In de badkamer hebben we een ventilator die aangezet kan worden met een tussenstekker. Om te bepalen wanneer hij aan mag gaan we gebruik maken van de watermeter. De eerste stap is om te kijken hoeveel water de douche gebruikt. Na wat uitzoekwerk is dat bij ons tussen de 9 en 12 l/min.
We maken dus een flow: als de waarde tussen de 9 en 12 komt mag hij de ventilator aanzetten.
Nu kan het natuurlijk voorkomen dat je bv je wasmachine aanzet en deze ook tussen de 9 en 12 liter verbruikt. In ons geval is dit niet zo. Maar je zou bovenstaande flow kunnen uitbreiden door een extra check te doen na 3 minuten.
Hiervoor maken we nog een flow met de trigger "flow started" welke we aanroepen na 3 min.
Wil je hem nou nog geavanceerde maken dan zou je ook nog kunnen controleren hoelang hij water blijft verbruiken. Dit zou je kunnen doen door de waarde in een variable te zetten en deze te controleren.