Review:
HomeWizard Energy Socket (v2) - Energie besparen
Installatie:
Om te zien wat deze plug allemaal kan moeten we hem installeren, dit zou allemaal niet te ingewikkeld moeten zijn. Laten we eens kijken echt zo gemakkelijk is als men beweerd. De eerste stap is de APP te downloaden van HomeWizard. Er is een iOS en Android versie beschikbaar. Na wat stappen, waaronder het registeren, kunnen we de plug toevoegen. Wij hadden al een account, dus gaat het toevoegen vanaf het startscherm. Dat doe je door op het radar icoon te drukken en naar meters te gaan.
Hierna is het een kwestie van te drukken op "nieuw apparaat toevoegen" en de Energy Socket te op te zoeken. Helaas zien we de nieuwe versie er niet tussen staan, dus proberen we de oude maar. Nu stoppen we de tussenstekker in het stopcontact. De LED zal wit oplichten. Vervolgens houden we het knopje aan de bovenkant ingedrukt zodat de LED blauw oplicht. Nu staat de plug in hotspot modus en kan je met je telefoon daar naar verbinden. Zorg dat je dichtbij je WiFi router bent en dichtbij de plug met je telefoon. Als de verbinding is gelukt zal de LED groen oplichten.
Niet heel ingewikkeld allemaal.
Installatie schermen:
Werking:
Nu we de plug geinstalleerd hebben kunnen we kijken naar de mogelijkheden. Je kunt hem uiteraard op afstand aan- of uitzetten en, zoals al gemeld, houdt hij het energie verbruik van het aangesloten apparaat in de gaten. Dus in de APP kunnen we dit ook zien.
Je zit het huidige verbruik:
En het totaal verbruik per dag, week, maand en per jaar.
In de APP kun je jouw energie tarief instellen, zo kun je precies zien hoeveel geld een apparaat kost. Dit kan met bedragen van een vast contract en als je een dynamische contract hebt. Hierbij haalt de APP automatisch de dag prijzen op en kun je zelf de overige kosten toevoegen. Als je zonnepanelen hebt kun je hiervoor de bedragen apart invullen.
Als we terug gaan naar het hoofdscherm zien we nu prijzen verschijnen per dag/week/maand en per jaar. Het is jammer dat je de grafiek niet van kWh waardes naar euro's kan zetten.
Energie besparen:
Maar hoe kan ik nu energie besparen? Dit kun je doen d.m.v. de ingebouwde slimme zaken. Om hier gebruik van te maken moet je wel een energie plus abonnement nemen. Dit kost 0,99 euro p/mnd.
Je krijgt dan de volgende mogelijkheden:
- Je data wordt langer dan 12 maanden bewaard
- Je krijgt notificaties bij opvallende afwijking in je verbruik
- Je krijgt een analyse van sluipverbruikers
- Je kunt de data exporteren naar excel (csv)
- Je krijgt inzicht in de individuele fase van je P1 meter. Hierdoor kun je per fase exact zien wat het verbruik is.
- Je krijgt "zonnetaken" hiermee kun je automatisch, bij veel zon opbrengsten, een schakelaar automatisch aan laten zien.
Energy Saver/Taken:
Laten we nog even terug gaan naar dat besparen. Je kunt dit voor elkaar krijgen door taken aan te maken. Dit zijn voor af gedefinieerde opdrachten.
Timertaak:
Hiermee kun je aangeven op welke dagen en tijdstippen de tussenstekker aan of uit mag staan. Dit kan bv handig zijn voor je TV welke in de nacht niet aan hoeft te staan. Je kunt schakelen per dag/tijd of op zonsondergang op zonsopgang.
Zonnetaak:
Deze is interessant als je zonnepanelen hebt. Je kunt dan de plug aanlaten zetten als er meer dan x watt aan zonne-energie wordt binnen gehaald. Hierbij kun je ook nog een aan tijd aangeven.
Meettaak:
Als laatste heb je nog de meettaak. Deze is bedoelt om op een de plug aan of uit te zetten als het energie verbruik boven of beneden een waarde komt.
Dynamische tarief:
Als je een dynamisch contract hebt dan kun hierop ook apparaten aan- en uitzetten. Met dit soort contracten krijg je 1 dag van te voren de prijzen van de volgende dag inzichtelijk. Hierdoor zijn vaak de tarieven tussen 12.00 en 17.00 goedkoper dan in de avond. Soms krijg je zelfs geld toe om energie te verbruiken. Via de HomeWizard APP kun je dan automatisch een apparaat in deze tijden laten aanzetten. Denk hierbij bv aan je wasmachine of boiler. Voor deze eerst moet je wel een slimme wasmachine hebben welke werkt met Bosch/Siemens connect.
Settings:
Bij de instellingen kun je de tussenstekker een naam geven, de standen inzien, je WiFi signaal sterkte bekijken en de status van het lampje wijzigen. Ook vind je hier de mogelkijkheid om de knop aan de zijkant uit te schakelen zodat je hem niet meer handmatig kan bedienen.
Inhoudsopgave:
- Intro
- Installatie
- Installeren op de Homey
- Installatie op Home Assistant
- Video
- Conclusie