Onze sponsor:

Review:

HomeWizard Energy Socket (v2) - Energie besparen

Met een slimme tussenstekker energie en geld besparen?

We hebben een nieuwe product van HomeWizard binnen gekregen: de Energy Socket, deze gaan we natuurlijk weer aan de tand voelen. HomeWizard is geen onbekende op deze website. Wij hebben al de P1, watermeter en de vorige versie van de Energy Socket voorzien van een review. Allemaal prima producten welke vooral gericht zijn op het besparen van energie (of water), de producten werken via de WiFi protocol dus vereisen geen speciale hub.

De aansturing gebeurd via de HomeWizard App welke er voor iOS en Android is. 

HomeWizard

De naam HomeWizard zal je misschien wel bekend voorkomen want ze maken al een tijd Smart Home producten. Ze zijn hiermee begonnen in 2013, en leuk om te vermelden is dat het een Nederlandse bedrijf is. Ze zijn begonnen met een slimme Smart Home Hub welke behoorlijk vooruitstrevend was, want toen bestond er nog geen Homey, Home Assistant of Smarthings. De producten werkte via de 433Mhz protocol en ze hadden diverse aanvullende producten op de markt zoals tussenstekkers, slimme lampen, energie meters en nog veel meer producten.

Een aantal jaren geleden zijn ze gestopt met de hub en zijn zich gaan richten op energie besparende producten zoals: de P1 meter en watermeter. De slimme stekker is een mooie toevoeging aan deze reeks producten.

Weer even terug naar deze slimme stekker want wat kun je hier nou mee?

Naast het aan- en uitzetten op afstand via de meegeleverde app, kun je ook schakelen op energie verbruik. De plug houdt namelijk bij hoeveel het aangesloten apparaat verbruikt. Wat voor een apparaat je aansluit maakt niet zoveel uit, dit kan een vaatwasser, wasmachine, stereo of lamp zijn. Enige waar je op moet letten is het maximale vermogen deze is namelijk 3680W (16A) en continu vermogen van 2760W (12A).

Besparen maar

Als je deze tussenstekker hebt geinstalleerd kun je beginnen met het meten van je sluipverbruikers. Dit zijn apparaten die vaak standby (omdat je ze bijvoorbeeld zo weer wilt gebruiken). 

Denk hierbij bv aan je televisie, mediabox of stereo. Deze laatste verbruikt bij ons maar liefst 20W in standby stand. Dat is natuurlijk zonde van de stroom. Met de huidige tarieven kost je dit gewoon zo'n 60 euro p/j. Op de HomeWizard website staat dat voor elke Watt aan energie welke je bespaart je 3,00 per jaar kunt verdienen.

Dit product is simpel te installeren en vereist geen technische kennis. Het is een kwestie van de plug in het stopcontact steken en de stekker van het apparaat daar weer erin. Hierna voeg je hem eenvoudig toe aan de APP. Het meten gebeurt realtime en automatisch, de data komt vanzelf in de APP terecht. Je kunt dus relatief eenvoudig het verbruik meten en dus ook weten waar je sluipverbruikers zitten.

LED

De plug heeft aan de voorkant een LED ring (lampje) zitten. Zoals bv bij een Fibaro Wall Plug kun je hierdoor het verbruik zien van het aangesloten apparaat. Super handig om vrijwel direct te zien wat hij verbruikt. Helaas kun je met de LED alleen maar de aan- of uitzetten status zien. Niet heel zinnig dus. De LED kun je gelukkig via de APP wel uitzetten (de intensiteit wijzigen).

Kun je nou echt besparen?

Allemaal leuk en aardig maar de grote vraag is natuurlijk of je echt kunt besparen. En ja, dat kan zeker.

Zonne-energie gebruiken:
Als je zonnepanelen hebt zou je deze energie kunnen gebruiken i.p.v. terug te leveren aan het net. Zet bv je keukenboiler even aan om alvast wat warm water te maken zodat je later op de avond dit kan gebruiken, of laad je fiets even op. In Nederland hebben we momenteel nog een salderingsregeling waardoor dit wat minder interessant is. Toch heeft dit wel zin aangezien je tegenwoordig een "boete" moet betalen voor wat je niet direct gebruikt.

Dynamisch contract:
Als je een dynamisch energie contract hebt dan betaal je de energieprijs per uur. Hierdoor zijn de prijzen overdag een stuk lager dan bij een normaal contract. Deze prijzen worden 1 dag van de voren vastgelegd. Je zou dus kunnen kijken wanneer het tarief het laagste is en hierop apparaten kunnen aanzetten. Helaas is deze plug nog niet zo slim dat hij dit automatisch kan.

Sluipverbruikers/apparaten uitzetten:
Zoals al aangegeven kun je sluipverbruikers in beeld brengen. Deze kun je dan op bepaalde tijdstippen uit laten zetten. Maar denk ook aan een NAS welke je niet zoveel gebruikt, deze kan natuurlijk prima uit en als je hem nodig hebt kun je hem eenvoudig aanzetten. Elke Watt die je aan sluipverbruik kunt verminderen bespaart je ruim €3 euro per jaar! Dat is makkelijk verdiend.

Wat krijg je:

- Handleiding
- Smart plug

Specificaties:

Daadloos:
802.11b/g/n (2.4 GHz) WiFi
Versleuteling met WPA, WPA2 en WPA3

Geschiedenis:
Geschiedenis van de afgelopen 12 maanden energieverbruik
Verleng je energiegeschiedenis met een Energy+ abonnement

Beveiliging:
Automatische beveiligingsupdates
128bits AES versleuteling met TLS/SSL

Maximale belasting:
3680 Watt (16A)

Aarding:
Gecombineerde rand/pen -aarde stekker (Nederland/België)

Eigen gebruik:
Minder dan 1 Watt

Uiterlijk:

Genoeg over de plug zelf laten we hem eens gaan installeren want dit moet dit als te ingewikkeld zijn.

Klik hier voor de installatie.

Verschil versie 1 (SKT-11) en nieuwe SKT-21:

Deze nieuwe versie is een upgrade van de oude versie, maar wat is er anders? De verschillen zijn:

- Het formaat van de nieuwe is een stuk kleiner
- De LED ring van de nieuwe is wat tactvoller/kleiner

Of te wel weinig verschil behalve dat de nieuwe dus wat tactvoller in zijn geheel is.

Dit product is te koop voor:


€ 28
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels