Review:
Fibaro Home Center 3
Installatie van een apparaat:
Nu we alles up and running hebben gaan we een apparaat toevoegen. Goed om te vermelden is dat de HC3 verschillende draadloze protocollen ondersteund. Zo heeft hij een chip ingebouwd voor Z-Wave (Plus), Zigbee, WiFi, Bluetooth en 433Mhz.
Helaas zijn niet al deze protocollen nog niet geactiveerd. Momenteel kunnen er Z-Wave en Nice apparaten worden toegevoegd. Ontzettend jammer dat na 1 jaar tijd dit nog niet werkt. Met name de Zigbee protocol is zeer interessant om te kunnen gebruiken omdat hier Philips HUE en Ikea onder andere gebruik van maken. Ook heeft Xiaomi diverse zeer interessant geprijsde producten.
Het is nog onduidelijk wanneer deze protocollen geactiveerd worden.
Toevoegen van een apparaat:
We gaan verschillende apparaten toevoegen om te kijken hoe dit moet en of het überhaupt werkt. Naast een product van Fibaro voegen we ook enkele andere merken toe.
We beginnen met de Fibaro Walli Dimmer. Dit is een slimme wandschakelaar waarmee je een domme lamp aan/uit kunt zetten en kunt dimmen. Hij meet tevens het energie van de aangesloten lampen. Dit systeem vervangt je bestaande schakelaar en is hierdoor onzichtbaar in te bouwen.
Toevoegen Fibaro Walli Dimmer:
Om een apparaat toe te voegen gaan we naar het configuratie (radar icon) gedeelte een klikken daar op "devices". Klik vervolgens op het blauwe plusje in de bovenhoek en klik op Z-Wave.
Wat je nu gaat doen door op de "start adding" knop te drukken is dat je de HC3 in de leermodus zet. Hij maakt zich zelf klaar om dit een signaal op te pikken. Dit zelfde moeten we ook doen op het apparaat zelf (de Walli). Op deze manier kunnen ze elkaar vinden.
Zorg altijd dat de HC3 dichtbij het toe te voegen apparaat is. Het is namelijk zo dat het signaal niet zo sterk is (ivm beveiliging) dan hij uit eindelijk zal zijn.
Voordat we daadwerkelijk op de knop drukken in de HC3 voorzien we de Walli eerst van stroom. Naja, is niet helemaal waar want we moeten hem eerst aansluiten. Er wordt een schema bijgeleverd hoe je dit moet doen. Je kunt hem met 2 draads en 3 draads aansluiten (met en zonder NUL). Schroef eerst alles dicht en voorzie hem daarna van stroom.
De Walli zal eerst een kalibratie doen van de aangesloten lamp. De LED aan de voorkant zal van kleur veranderen en de lamp zal gaan knipperen. Als dit gelukt is brandt de LED op de schakelaar groen.
Nu kunnen we de "start adding" knop in de HC3 indrukken. Om het toevoegen te starten op de Walli drukken we 3x op de schakelaar. Je ziet de LED geel gaan knipperen en ik zie in de console van de HC3 allemaal toevoegingen starten.
Na een paar seconden krijg ik een melding dat het toevoegen is gelukt en op de schakelaar zie ik de LED groen oplichten. Zoals verwacht helemaal zoals het hoort.
We kunnen nu de lamp een naam geven en in een ruimte zetten zodat we hem gemakkelijk terug kunnen vinden.
Installatie schermen:
Bediening:
Nu we hem hebben toegevoegd kan de aangesloten lamp via de schakelaar als via de HC3 bedient worden. De status wordt op beide plekken bijgehouden. We kunnen de lamp aan- en uitzetten, hem dimmen en zien het energiegebruik.
We gaan nog een uitgebreide review maken van deze schakelaar. Hou ons blog in de gaten.
Aeotec MultiSensor 6
We hebben nu 1 apparaat maar laten we er nog een paar toevoegen. We gaan nu de Aeotec MultiSensor 6 toevoegen welke via de draadloze protocol Z-Wave werkt. Dit apparaat heeft naast een bewegingsmelder, een temperatuursensor, luxmeter, luchtvochtigheidsmeter, schoksensor en hij kan het UV nivo meten. Een echte all-in-one apparaat dus.
Deze wordt niet door Fibaro zelf ondersteunt dus interessant om eens te kijken wat hij doet op de HC3.
Het toevoegen gaat weer op dezelfde wijze als de Walli. We gaan weer naar onze configuratie van je apparaten klikken op het het plusje te klikken. Om te zorgen dat de MutlSensor in de leerstand gaat drukken we 3x op het knopje aan de achterkant. Het LEDje aan voor kant begin geel te knipperen en ik zie dat hij gevonden wordt door de HC3. Uiteindelijk wordt de LED groen en ik zie een hoop nieuwe apparaten staan. Ik geef ze allemaal even een naam en plaats en zet ze in de kamer. Hierdoor zie ik meteen dat alle sensoren aanwezig zijn en nog belangrijker: dat ze doen wat ze moeten doen.
Installatie schermen:
Werking:
Deze sensor regelt alles zelf hij zorgt dat de waardes van de verschillende sensoren automatisch binnenkomen. Je kunt bij deze bv de temperatuur inzien. Wanneer iets binnen komt kun je dat instellen bij de parameters van dit apparaat.
Als er iemand langs de sensor loopt dan stuurt hij een signaal naar de HC3. Deze registreert dan dat er beweging is en daarvan uit kun je bv een lamp aanzetten. Hoe dit precies werkt behandelen we in een volgend hoofdstuk.
Sensative Strips Drips
We hebben nu een lamp en wat verschillende sensoren welke beide succesvol zijn toegevoegd. Laten we voor de fun nog een apparaat proberen. Deze keer de Sensative Strips Drips. Dit is een super platte sensor waarmee je kunt registeren of er lekkage is. Naast dit kan hij ook nog de temperatuur meten.
We beginnen weer door naar onze apparaten te gaan en op het plusje te klikken. We klikken weer op Z-Wave en gaan nu met het meegeleverde magneetje 3x van rechts naar links. Het LEDJe op de sensor zal oplichten.
Hij werd inderdaad gevonden en ik zie een temperatuursensor, vochtmeter, luxmeter, water alarm en warmte alarm. Als ik wat vocht tegen de sensor aanhoud dan zie ik hem ook een alarm geven en ik zie de vochtwaardes. Helemaal compleet dus.