Review:
Fibaro Home Center 3 Lite
Panels:
Fibaro heeft een paar standaard panels ingebouwd. Met deze panels kun je alarm, klimaat en sprenkelinstallatie regelen. Het fijne hiervan is dat je vrij eenvoudig een alarmsysteem in elkaar kunt klikken zonder dat je allemaal complexe regels hiervoor moet maken.
Naast deze panelen is er een energie dashboard, deze gaan we als eerst bekijken.
Energy dashboard:
Het mooie van een Smart Home systeem is dat je exact kunnen zien wat verschillende apparaten verbruiken. Fibaro heeft hiervoor het energy gedeelte gemaakt. In dit overzicht kun je zien wat verschillende apparaten verbruiken. Je kunt inzichten per uur, dag, maand of per jaar krijgen. Er is tevens een mogelijkheid om een bepaalde periode te selecteren. Je kunt ook periodes vergelijken met elkaar. Zeer compleet dus.
Op deze manier kun je mooi je verbruik inzichtelijk krijgen en maatregelen nemen om deze bv te vervangen door energie zuinige apparaten of je zou kunnen zorgen dat deze niet continue aan staan.
Voor het meten van het verbruik heb je een apparaat nodig welke de energie meet. Dit kun je bv doen met een Fibaro Wall Plug of een P1 meter om je gehele verbruik te meten.
Hoofdscherm
Via de settings kun je instellen wanneer je moet betalen voor je energie, de verschillende tarieven (dag/nacht) en wat je installatie kosten waren. Dit laatste is natuurlijk handig om te terug verdient tijd te bepalen.
Instellingen
Besparingen:
Via de tab "Saving" krijg je inzichtelijk wat je besparingen waren.
Alarm:
Laten we beginnen met de configuratie van het alarmsysteem door naar onze instellingen te gaan. We klikken vervolgens op de alarm en "add zone". Je kunt de systeem dus indelen in verschillende zones. Zo kan je bv je huis scheiden van de schuur of de hal met de woonkamer wel zo handig om te weten waar het alarm zich voor doet.
Je kunt verschillende sensoren gebruiken zoals bv bewegingsmelders en deursensoren. Deze selecteren wij en drukken op save om ze te koppelen. Nu kunnen we de vertraging instellen voor deze zone. Dit om te voorkomen als je binnen komt dat het alarm direct af gaat en jij nog even tijd hebt om hem uit te zetten. Dit geldt ook voor als je weg gaat dan wil je natuurlijk wel even rustig je huis uit kunnen lopen.
Installatie schermen:
Nu hebben we de basis instellingen gedaan en moeten we een scene gaan koppelen aan de zone om te zorgen dat er ook wat gebeurd als het alarm af gaat.
We gebruiken als trigger het alarm, bij de "doen" zetten we een sirene erin. Nu hebben we geregeld als het alarm aan staat en er wordt beweging gedetecteerd dat dan de sirene af gaat.
Om het alarm weer uit te zetten maken we een aparte scene waarbij we de disarmed functie gebruiken. Dit uitzetten kan via de APP of bv via een keyfob of keypad.
Het aanzetten van het alarm kan natuurlijk ook op deze manier maar we hebben een slim systeem dus dit kan natuurlijk nog gemakkelijker. Hiervoor gebruiken we de "profiles" functie.
Dit zijn profielen die in te stellen zijn, waarbij je, bv als je weg bent, bepaalde zaken aan- of uitgezet kunnen worden. Zo dus ook het alarm. We klikken op "profiles" bij de instellingen en zoeken het alarm op.
We zeggen dat als we thuis zijn dat het alarm uit moet en als we weg zijn het alarm weer aan moet.
Om het alarm goed te beveiligen kun je een alarmcode aan maken. Dit is in te stellen bij de instellingen en dan "access".
Klimaat:
Net zoals bovenstaande alarm paneel heeft Fibaro ook een standaard oplossing voor het regelen van je verwarming. Hiervoor heb je een temperatuursensor en iets nodig om je verwarming (CV-ketel) aan te sturen. Als je wilt koelen dan heb je apparaat nodig om je airco aan te sturen. Dit kan een thermostaat zijn of een relay schakelaar.
De eerst stap is om een "virtuele" thermostaat aan de maken. Dit kun je weer doen bij de apparaten en dan naar "other" te gaan en de linked device en dan thermostaat te selecteren. Geef hem een naam en zeg welke temperatuursensor je wilt gebruiken en welke aansturing voor je verwarming en koeling.
Nu we alles gekoppeld hebben kunnen we een zone aan gaan maken bij je klimaat. Er is een optie om automatisch het geheel te laten regelen of handmatig zodat je echt alles naar je hand kunt zetten. Wij kiezen voor automatisch.
We kunnen nu een schema instellen en de thermostaat bedienen bij onze apparaten.
Irrigatiesysteem:
Net zoals bij als de verwarming kun je via schema's ook zorgen dat je tuin genoeg water krijgt. Hier kan rekening worden gehouden met de weersomstandigheden.
Het is erg fijn dat bovenstaande zaken in de HC3 Lite zitten ingebouwd. Je kunt met een paar klikken dit al draaiend hebben. We gaan nu door naar de APP.