Onze sponsor:

Review:

Fibaro Home Center 2

Toevoegen apparaten:

Om echt met deze controller aan de gang te gaan moet je uiteraard modules gaan installeren. De Fibaro HC2 ondersteunt alleen de Z-Wave protocol. Hou dus hiermee rekening, bij de aanschaf van je apparaten. Nu is de Z-Wave markt behoorlijk groot dus er is een ruime keuze maar deze modules zijn vaak wel wat aan de prijs. De goedkopere Zigbee variant wordt bv niet ondersteunt. Ander punt van aandacht is dat de controller geen Z-Wave Plus ondersteunt je kunt dus geen gebruiken maken van deze nieuwe features. Je kunt wel Z-Wave Plus apparaten zonder problemen toevoegen.
 
Ik ben begonnen om de Fibaro Wall Plug te installeren. Dit is hun eigen product dus zou zonder problemen moet gaan.

Fibaro Wall Plug 

Als eerste zorg je dat tussenstekker van stroom word voorzien. Om het toevoegen te starten log je in op je Home Center. Vervolgens ga je naar het device gedeelte en klik je op "add or remove device" en vervolgens op de "add" knop. Het aftellen zal beginnen. Hij zal hierna gevonden worden, mocht dit niet het geval zijn dan moet je even het knopje aan de bovenkant 3 keer achter elkaar indrukken. Zorg altijd dat je dichtbij de controller bent als je gaat toevoegen. Hij werd netjes gevonden en toegevoegd aan de HC2. Je krijgt 1 schakelaar met: aan/uit, het totaal verbruik en huidig verbruik.  Via de configuratie zijn de parameters te beheren. Dit scheelt weer zoeken in de handleiding.

Dat Fibaro producten goed werken is natuurlijk niet zo verrassend. Dus als 2de test heb ik een Qubino Flush Relay 2 toegevoegd. Het toevoegen gaat weer op dezelfde manier als bij de tussenstekker.

Installatie schermen:

Configuratie:

Dashboard:

Na installatie krijg ik de volgende apparaten te zien:

Aan/uit, huidig verbruik en totaal verbruik en dat 2x. Helemaal compleet dus.

Hij werd toegevoegd en nog belangrijker hij werkt zoals hij moet werken. Op onze blog kun je nog meer producten vinden welke werken met de HC2. Dit zijn er best veel maar vaak duurt het wel even tot er goede support is.

Google Home en Amazone Alexa:

Een goed domotica systeem kan tegenwoordig niet meer zonder een spraak bediening. Fibaro heeft dit uiteraard ook goed op orde. Je kunt gebruiken maken van de Amazone Alexa of Google Home. We hebben alleen een Google Home tot onze beschikking dus deze zullen wij gaan toevoegen.


Google Home toevoegen:

Het toevoegen gaat door in te loggen in de Google Home app en naar "toevoegen en beheren" te gaan. Vervolgens zoek je de Fibaro op en koppel je hem aan de HC2. Gemakkelijker kan het bijna niet.

Bediening:

Nu de Fibaro HC2 gekoppeld is aan de Google Home kun je hem bedienen via spraak. Je kunt de HC2 rechtstreeks aan roepen. Je hoeft dus niet te zeggen Oke Google, vraag aan de Fibaro of hij lamp x aan wilt zetten. Om een lamp aan te zetten roep je simpel: "Oke Google, zet lamp x aan". Hij zal dan vervolgens deze lamp aanzetten. Je kunt ook een gehele ruimte aanzetten. Dit gaat door "Oke Google, zet woonkamer aan". Over het algemeen gaat de aansturing prima maar soms ook helemaal niet maar dit is bij andere controllers ook het geval.
 
Niet alle type apparaten kunnen worden aangestuurd. Zo ziet hij mijn rollerschutter niet en mijn deurslot. Hier kun je om heen werken door een scene te maken. Je kunt namelijk ook een scene aanroepen. 
 
Je kunt op de Fibaro website een uitgebreide lijst vinden van commando's:

Voorbeeld video:

Dit product is te koop voor:


€ 499
Kopen
;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Nog meer van:

Smart Home Hubs