Review:
Aqara Presence Sensor FP1E
Aqara FP1E versus FP2:
Als je een oplettende lezer bent van onze blog dan is je waarschijnlijk wel opgevallen dat we al eens eerder een review hebben gemaakt van een mmWave sensor. Deze is namelijk ook van Aqara de FP2. Wat is nu het verschil tussen deze twee?
Nou hebben hebben een geavanceerde aanwezigheidssensoren die dus gebruik maken van millimetergolf-radar (mmWave)-technologie. Waardoor ze beide nauwkeurige detectie van beweging en aanwezigheid hebben. Hoewel ze veel gemeen hebben, zoals het gebruik van mmWave voor subtiele bewegingen, zijn er ook belangrijke verschillen die bepalen welke sensor het beste past bij jouw specifieke behoeften.
1. Detectienauwkeurigheid en Technologie
FP1 en FP2: Zijn beide slimme sensoren die gebruik maken van mmWave-technologie om mensen nauwkeurig te detecteren, zelfs als ze zich nauwelijks bewegen. Deze sensor onderscheidt zich van conventionele bewegingssensoren door zijn vermogen om langdurige aanwezigheid te detecteren, ook als de persoon stil zit. Hier zit dus geen verschil in.
2. Zone-detectie en Gebruiksbereik
FP1: De FP1 heeft geen specifieke zone-detectiecapaciteiten. Dit betekent dat de sensor beweging detecteert binnen zijn bereik, maar je kunt niet aangeven waar iemand zich precies bevind.
FP2: De FP2 wel een zone-detectiefunctie. Hiermee kan de sensor verschillende zones binnen één kamer definiëren en beweging per zone vaststellen. Hierdoor kun je dus als iemand op de bank gaat zitten een specifieke lamp aanzetten en deze weer uitzetten als je bv aan de eetkamer gaat zitten.
3. Installatie en Flexibiliteit
FP1 en FP2: Beide sensoren hebben een voetje waardoor je hem goed kunt positioneren. Bij de FP1 kun alleen de "kop" ook nog roteren waardoor hij wat beter te positioneren zal zijn.
4. Integraties en Ecosysteemondersteuning
FP1: De FP1 is compatibel met het Zigbee-protocol, wat betekent dat hij in de meeste gevallen met een Aqara Hub of een andere Zigbee-compatibele hub moet worden verbonden. Via deze integratie werkt hij goed met populaire smart home-ecosystemen zoals Apple HomeKit, Alexa, en Google Home.
FP2: De FP2 werkt via WiFI hierdoor heb je geen hub nodig en kun je hem bedienen via de Aqara APP of via HomeKit. Matter ondersteuning is er helaas (nog) niet.
5. Energiebeheer en Voeding
FP1 en FP2: Beide sensor moeten worden gevoed voor USB. Waarbij de FP2 een los kabel heeft, hier door kun je deze eventueel nog vervangen voor een langere versie.
6. Prijs
FP1: De FP1 kun je al kopen voor € 49,94 wat hem wat gunstigere geprijsd maakt dan de FP2 en biedt een goede instapoptie voor gebruikers die willen profiteren van nauwkeurige aanwezigheidssensor met mmWave-technologie zonder hogere kosten.
FP2: De FP2 is wat duurder (€83,95), maar biedt meer functionaliteit, vooral met de zone-detectiefunctie. Voor gebruikers die een meer gedetailleerde aanwezigheidssensor nodig, kan de FP2 de hogere prijs waard zijn.
Conclusie: Welke Sensor Past Bij Jou?
De keuze tussen de Aqara FP1 en FP2 hangt grotendeels af van je wensen en je budget. De FP1 is een uitstekende sensor voor nauwkeurige bewegingsdetectie in een afgebakend gebied, perfect voor kleinere ruimtes en gebruikers die vooral Zigbee-compatibiliteit zoeken. De FP2 daarentegen is een veelzijdigere sensor die je nauwkeurige controle biedt over meerdere zones en heeft ook meer configuratie mogelijkheden. Hij is met name zeer fijn voor grotere ruimtes en meer controle willen of wanneer iets aan of uit gaat, voor deze gebruikers is de FP2 de beste keuze.
Beide sensoren zijn natuurlijk prima voor het detecteren van beweging en een nuttige toevoeging voor wie een slim huis wilt creëren.
Bekijk hier de review van de FP2.