Review:
Aeotec Smart Home Hub - Smartthings
Netwerk Apparaten:
Het laatste type apparaten die we gaan bekijken zijn de netwerk apparaten. Dit zijn apparaten die werken via WiFi of via het internet (Cloud omgeving). Denk hierbij aan wasmachines, televisies, koelkasten of je thermostaat.
Als je kijkt in de APP dan zie je vooral Samsung apparaten naar voren komen. Dit is natuurlijk ook niet zo raar, want deze hub was van Samsung. Wij hebben zelf geen Samsung apparaten maar gaan er vanuit dat dit vlekkeloos werkt.
Shelly 1 PM:
Bij de Z-Wave apparaten hadden we een inbouwschakelaar getest welke je bestaande schakelaar vervangt en deze slim maakt. Je kunt dan je bestaande lamp blijven gebruiken en je vertrouwde wandschakelaar.
Deze schakelaar van Shelly is eenvoudig in te bouwen. Het is een kwestie van je oude schakelaar verwijderen en de Shelly via het bijgeleverde schema aan te sluiten. Je kunt een uitgebreide review van dit product hier bekijken: link.
Shelly is een fabrikant die zich richt op WiFi aangestuurde producten. Ze hebben een groot assortiment van bewegingssensoren, deurcontacten en diverse inbouwschakelaars. Zo hebben ze ook een schakelaar waarmee je je RGBW-Led strip draadloos kunt aansturen.
Weer even terug naar de Shelly 1. Om deze toe te voegen aan Smartthings hub moeten we hem eerst installeren via het bijgeleverde schema en van stroom voorzien. De Shelly 1 zal een hotspot maken zodat je hem kan verbinden naar je eigen netwerk. Dit verbinden doe je door de Shelly APP te installeren. De uitgebreide stappen hiervoor kun je in deze review vinden.
Als alles goed draait in de Shelly APP moeten we zorgen dat de Cloud optie aanstaat. De Smartthings hub kan namelijk niet rechtstreeks (lokaal) verbinden met de Shelly. Iets om wel in je achterhoofd te houden, want als het internet niet werkt kun je jouw lamp dus niet aansturen. Als je dit een probleem vindt, kun je beter een Zigbee of Z-Wave product kiezen. Deze werken namelijk wel lokaal en werken ook zonder de hub.
Installeren:
Om de Shelly toe te voegen gaan we weer naar de Smarthings hub en klikken op apparaten en op het plusje. Vervolgens zoeken we op Shelly en volgen de stappen in de APP. Hij wordt vrijwel direct gevonden en het geheel reageert snel.
Installatie schermen:
Werking:
We krijgen een aan/uit schakelaar. In de Shelly APP zien we ook het stroomverbruik dit is in de Smartthings APP niet het geval. Dat is jammer.
Philips HUE:
Het volgende WiFi apparaat die we gaan toevoegen is de Philips HUE hub. Nu zul je misschien denken: maar de lampen van Philips werken toch ook met Zigbee? Dat klopt inderdaad, maar je kunt deze op 2 manieren toevoegen. Dit is rechtstreeks op de hub of via de hub van Philips. Alle communicatie loopt dan via deze hub. Voordeel hiervan is dat je de lampen op 2 plekken kunt bedienen. Nadeel is dat alles via de Cloud omgeving loopt en voor wat voor vertraging kan zorgen.
Dit onderdeel van de review gaat over netwerken dus we gaan hem via de hub toevoegen.
Installeren:
We gaan weer naar apparaten en klikken op het plusje en zoeken op Philips, drukken op "lampen" en "toevoegen" via de hub. Nu moeten we even de netwerkkabel uit de Philips Hub halen en vervolgens weer aansluiten. Nu zal de hub opnieuw verbinden en moeten we wachten tot alle lampjes blauw zijn. Als dit het geval is drukken we op de knop van de Philips Hub, we zien vrijwel direct dat hij gevonden wordt door de Smartthings hub.
Na enkele seconden zien we alle apparaten en kunnen we ze bedienen.
Installatie schermen:
We hebben nu enkele apparaten toegevoegd. Als we in de lijst kijken van de ondersteunende apparaten valt ons op dat we toch wel behoorlijk wat missen. Zo is er geen ondersteuning voor mijn Philips TV, Onkyo versterker en kunnen we bijvoorbeeld niet "mijn zonnepanelen" toevoegen. Hier is dus nog werk aan de winkel voor Aeotec.