Review:
Aeotec Smart Home Hub - Smartthings
Automations (scenes/regels):
Een goed Smart Home systeem kan natuurlijk niet zonder een automatisering. Want alleen een lamp op afstand aan/uit kunnen zetten is natuurlijk niet zo spannend. We hebben flink wat apparaten toegevoegd dus kunnen we deze mooi gebruiken in wat verschillende voorbeelden.
Er zijn 2 mogelijkheden om te automatiseren en dat zijn scenes en routines. Met een scene kun je verschillende apparaten aan elkaar koppelen. Denk hierbij bv aan dat je alle lampen in je woonkamer aan een scene koppelt.
Je kunt dan met 1 klik al je lampen aan- of uitzetten. Om dit voor elkaar te krijgen gaan we naar "automations" en dan naar "add scene". We geven een naam op en voegen bij de actions wat apparaten toe. Vervolgens zeggen we dat deze aangezet moeten worden.
Nu kunnen we de scene starten om de lampen aan te laten zetten.
Voorbeeld zonsondergang:
We gaan nu aan de slag met de routines om de wat complexere zaken te automatiseren. We klikken op het plusje bovenin en selecteren "routine". Nu krijgen we 2 rijen te zien: eentje met "If "voor de triggers en 1 met "Then" voor wat hij moet gaan doen.
Nog leuk om te vermelden is dat er rechtsonderin ook een optie is voor standaard voorbeelden. We gaan ons eigen voorbeeld maken, want we willen graag dat, als de zon onder gaat, dat dan de lampen in de woonkamer aangezet worden.
We klikken op het plusje bij de "If "en selecteren "time" en dan "specific time" hierna kunnen we kiezen voor sunset en eventueel een voor en na tijd geven. Je kunt ook nog kiezen voor bepaalde dagen of alle dagen.
Nu moeten we nog zorgen dat de lampen aangaan. Dit kunnen we regelen in bij de Then, dus drukken we weer op het plusje. Nu selecteren we "control devices" en selecteren de lampen. En dat ze aan moeten gaan. Vervolgens slaan we alles op en geven het een naam.
Voorbeeld bij beweging: lamp aan, behalve als ik thuis ben:
Bovenstaand voorbeeld is natuurlijk een eenvoudig voorbeeld waarbij we uitgaan van 1 trigger. Misschien is het leuk om bij de volgende regel uit te gaan van meerdere triggers. We nemen als voorbeeld: als er beweging is, en ik thuis ben, dat dan de lamp in de hal aangezet mag worden.
Hiervoor gebruiken we de Aeotec Multisensor, de Fibaro Singel Switch 2 en de locatie mogelijkheid in de Smartthings APP. En als bonus: dat de lamp alleen aan mag als de lux waarde onder de 3 is. Het is namelijk donker in huis.
IF:
We beginnen weer bij de "ALS/IF", en selecteren we de bewegingssensor, hierna selecteren we nogmaals de bewegingssensor maar nu selecteren we de LUX en geven aan dat deze onder de 3 lux moet zijn.
Nu moeten we nog de aanwezigheid toevoegen aan het geheel. Hiervoor gebruiken we de ingebouwde locatie detectie. Om dit werkend te krijgen moeten we de APP wat toestemmingen geven op je telefoon.
Als we weer terug zijn op het hoofdscherm komen er 2 opties bij. Je kunt namelijk selecteren dat aan alle voorwaarden voldaan moet zijn om de regel te starten of dat 1 voorwaarde volstaat.
We willen dat er aan alle voorwaarden moet worden voldaan. Als we dit namelijk niet zouden doen dan zou deze regel ook gaan draaien als de sensor onder de 3 lux komt, terwijl er geen beweging is.
DAN:
Nu hebben we "all triggers" ingesteld en rest ons nog om de lamp aan te zetten.
Om de lamp uit te zetten kun we een aparte regel maken waarbij, als er geen beweging is, de lamp uitgezet wordt.
Je zou bij de schakelaar ook de "delay" optie kunnen gebruiken.
We hebben enkele voorbeelden gemaakt. Zoals je kunt zien zijn de mogelijkheden oneindig maar we kunnen ons voorstellen dat, als je echt complexe regels wilt maken, je dan vast gaat lopen. Zo mist er een optie om met variabelen te werken. Of bv bepaalde waardes bij elkaar op te tellen.
Andere controllers zoals de HC3 of Homey hebben dit wel ingebouwd. Het is wel fijn dat er een "of" optie beschikbaar is zodat je niet meerdere regels hoeft te maken bij het triggeren van meerdere apparaten te gelijk. Denk hierbij aan 2 verschillende bewegingssensoren welke dezelfde lamp aan moeten zetten (maar niet tegelijk).