Review:
Aeotec Smart Home Hub - Smartthings
Apparaat toevoegen Zigbee:
De Aeotec hub heeft zoals al eerder gemeld verschillende protocollen ingebouwd. We hebben net de Z-Wave protocol gezien, we gaan nu door naar de Zigbee variant. Zigbee is een open standaard welke door fabrikanten gebruikt kan worden. Dit houdt o.a. in dat zij zelf aanpassingen in de software/hardware kunnen doen om hun eigen producten goed met elkaar te kunnen laten werken. Hierdoor kunnen vaak de verschillende merken niet altijd even goed door elkaar gebruikt worden en is de ondersteuning bij verschillende hubs meestal ook een probleem.
Zigbee is vooral bekend van Philips, die dit gebruikt voor hun verlichting. Gelukkig zijn er steeds meer fabrikanten welke deze protocol omarmen, zoals Xiaomi en Ikea. Niet de minste dus. We gaan weer een aantal apparaten toevoegen.
Ikea Bulb:
We beginnen met het teovoegen van een slimme lamp, deze keer van Ikea. Hij werkt via de Zigbee protocol en als we in de APP zoeken zien we dit merk er ook bij staan. Het installeren van deze lamp is niet heel ingewikkeld want dit is een kwestie van de oude bulb eruit draaien en de nieuwe er weer in.
We starten hierna weer de APP op en klikken op het plusje en zoeken op Ikea, drukken dan op Lighting en vervolgens op Ikea. Nu moeten we de lamp 6x aan/uit zetten om hem in de leerstand te zetten. De lamp geeft een korte knippering dat dit gelukt is en na enkele seconde zie ik hem ook verschijnen in de APP.
We kunnen hem uiteraard ook bedienen.
Werking:
Je krijgt de optie om de lamp aan/uit te zetten, te dimmen en de kleur te veranderen.
Aqara Smart Plug:
Het volgende apparaat is een tussenstekker van Aqara welke ook werkt met de Zigbee protocol. Deze stekker is handig om bv je stereo uit te kunnen zetten zodat deze niet onnodig aanstaat. Als je deze tussenstekker dus slim inzet kan hij je zelfs geld opleveren.
We gaan deze ook weer toevoegen door op het plusje te drukken. We gebruiken deze keer de scanner omdat we een QR code aan de binnenkant van de doos zien. We scannen de code en stoppen de stekker in het stopcontact. Hij wordt niet gevonden na een lange tijd wachten, dus resetten we hem even door de knop aan de bovenkant ingedrukt te houden tot de LED oplicht. Hierna begint de LED blauw te knipperen en wordt hij gevonden door de APP.
Werking:
We krijgen een aan- en uitschakelaar en zien het stroomverbruik van het aangesloten apparaat. Het valt op dat we niet het totaalverbruik zien.
Frient Heat Intelligent Alarm:
We hebben nu al een paar verschillende type apparaten gehad. Nu kunnen we weer een bewegingssensor gaan toevoegen maar dan wordt het misschien wel een beetje saai. Laten we daarom een rookmelder toevoegen. Deze is tenslotte ook zeer handig om slim te maken. Je kunt dan als er brand is een signaal naar je telefoon laten sturen of dat alle lampen in je huis aangaan en je cv ketel uit. Hoe je dit kan regelen laten wij zien in de volgende hoofdstukken. We gaan nu eerst deze sensor toevoegen.
Deze sensor heeft ook weer een code dus deze scannen we in. Helaas krijgen we de melding dat de code niet herkend wordt. We moeten hem dus handmatig toevoegen door hem op te zoeken. We selecteren vervolgens, Frient, smoke detectors en dan Frient Zigbee Sensor Device.
Er wordt gevraagd om het knopje aan de bovenkant 15 seconden ingedrukt te houden. De LED zal 1x rood knipperen dan 2x rood en zal hierna meerdere keren achter elkaar knipperen. Dit is het moment om de knop los te laten. Na zo'n 30 seconden wachten zien we dat de sensor wordt toegevoegd.
Helaas niet als juiste apparaat en hierdoor werkt hij niet zoals het hoort. Bij navraag bij Frients klopt het inderdaad dat hij nog niet ondersteund wordt (hier wordt aan gewerkt).