Review:
Aeotec Smart Home Hub - Smartthings
Apparaat toevoegen (Basis + Z-Wave):
We zullen verschillende type apparaten gaan toevoegen om te kijken of deze allemaal werken. Nu zou dit in theorie geen problemen moeten geven want Z-Wave apparaten volgen allemaal een bepaalde protocol.
Aeotec Multisensor 6:
Het is misschien niet helemaal eerlijk om met deze sensor te beginnen want deze hub is gemaakt door Aeotec en deze sensor ook. Het toevoegen zou dus niet al te veel problemen moeten geven.
Deze sensor heeft een bewegingsmelder, een temperatuursensor, luxmeter, luchtvochtigheidsmeter, schoksensor en hij kan het UV niveau meten. Een echt all-in-one apparaat dus en een redelijk unieke sensor. Deze sensor vooral handig als je regels wilt combineren met elkaar. Dus als er beweging is, en de het is donker in de ruimte (luxwaarde laag), dan moet er een lamp aangaan. Of als je ventilator in de badkamer aan moet bij een bepaalde luchtvochtigheid.
Uniek aan deze sensor is dat hij ook via batterijen kan werken en dat je hem aan kan sluiten via USB om hem altijd van stroom te voorzien. Daarnaast is hij ook zeer klein waardoor je hem vrijwel ontzichtbaar kunt ophangen.
Om het toevoegen te starten gaan we naar de APP en klikken op het plusje rechtsboven in het startscherm. We drukken vervolgens op brand, Aeotec en motion sensors. We krijgen nu een selectie waarbij vermeld staat dat onze Multisensor niet in Nederland net gecertificeerd is. Nu moeten we even de achterkant van de sensor loshalen en de lipjes bij de batterij verwijderen zodat de sensor stroom krijgt.
Nu moeten we de sensor in leerstand zetten. Dit kun je doen door het knopje aan de achterkant 3x snel achter elkaar in te drukken. De LED van de sensor zien we geel worden wat aangeeft dat hij aan het leren is/wordt toegevoegd. Na enkele seconden zien we hem verschijnen in de APP en komt er een melding dat hij niet optimaal beveiligd is.
Het duurt ook even tot hij in mijn kamer verschijnd en we de beweging binnen zien komen. Als we de details van de sensor bekijken zien we ook de temperatuur, lux waarde, luchtvochtigheid, UV waarde en het batterijniveau.
Werking:
Deze sensor regelt alles zelf, hij zorgt dat de waardes van de verschillende sensoren automatisch binnenkomen. Je kunt bij deze bv de temperatuur inzien. Wanneer iets binnenkomt kun je dat instellen bij de parameters van dit apparaat.
Als er iemand langs de sensor loopt dan stuurt hij een signaal naar de hub. Deze registreert dan dat er beweging is en daarvan uit kun je bv een lamp laten aanzetten. Hoe dit precies werkt? Dat behandelen we in een volgend hoofdstuk.
Fibaro Single Switch 2:
Het volgende apparaat die we gaan toevoegen is de Single Switch 2 van Fibaro. Fibaro is een zeer grote fabrikant op de Z-Wave Smart Home markt. Zij maken al jarenlang producten en zijn een van de eerste fabrikanten die Z-Wave groot hebben gemaakt. Je mag dus wel verwachten dat deze schakelaar goed moet werken!
Deze schakelaar bouw je in achter een bestaande wandschakelaar. Hierdoor kun je deze schakelaar slim maken en op afstand de aangesloten lamp aan/uit zetten. Voordeel van deze oplossing is dat je jouw bestaande schakelmateriaal kunt blijven gebruiken en deze dus niet hoeft te vervangen. Ander voordeel is dat de aangesloten lamp ook niet vervangen hoeft te worden.
Fibaro heeft meer van dit soort inbouw producten er is bv een dimmer, dubbelschakelaar en RGBW schakelaar. Er kan een maximale last van 8A worden aangesloten. Wat voor de meeste toepassingen voldoende moet zijn. De wandschakelaar kan zowel bi-stabiel als mono-stabiel (puls) zijn. Er hoeft dus geen speciale wandschakelaar gebruikt te worden.
We beginnen met het aansluiten van deze schakelaar volgens het bijgeleverde schema. Zorg uiteraard dat je de stroom eraf haalt voordat je aan de draden gaat trekken.
Nu starten we de APP weer op en gaan naar onze apparaten en zoeken de Single Switch 2 op. Net zoals de vorige keer moeten we hem in het leermodus zetten. Deze keer moeten we 3x op de aangesloten schakelaar drukken. Hij wordt vrij wel direct gevonden, maar als we hem proberen te bedienen krijgen we een time out en gebeurt er niks met de lamp.
We hebben hem hierna een paar keer opnieuw toegevoegd maar helaas blijft het probleem zich voor doen. Na wat google werk komen we erachter dat de Single Switch 2 niet goed werkt. Van deze module is ook nog een variant met een dubbele schakelaar (daar kun je 2 lampen op aansluiten) en deze werkt wel.
Werking:
Je krijgt een schakelaar en je kunt het totaal verbruik en huidige verbruik in zien. Bij de instelling krijg je extra configuratie mogelijkheden om bv het type schakelaar in te stellen.
Neo Coolcam Power Plug (v3):
Volgende apparaat is de Neo Coolcam Power Plug. Dit is een stekker die je tussen je apparaat en het stopcontact plaatst. Op deze manier kun je het aangesloten apparaat aan- of uitzetten. Deze stekker is behoorlijk nieuw en maakt gebruik van de nieuwe z-wave plus 700 series protocol/chip. De hub zou dit moeten ondersteunen. Voordelen van deze nieuwe chip zijn dat ze een beter bereik hebben, sneller reageren en het batterij verbruik beter is. Daarnaast is de beveiliging ook beter op orde. Allemaal voordelen dus.
Omdat deze plug deze nieuwe chip heeft kunnen we ook gebruik gaan maken van de smart connect functie. Hiermee hoef je alleen de qr code in te scannen en zal het apparaat worden toegevoegd. Je hoeft dus geen knopjes meer in te drukken.
Dit scannen kun je doen door weer op het plusje te drukken en dan de optie scan QR code te gebruiken. Er wordt vervolgens gevraagd om een code in te scannen, deze vind je aan de onderkant van de plug of aan de zijkant van de verpakking.
Hij werd direct gevonden en we kunnen hem bedienen.
Werking:
Je krijgt een schakelaar (aan/uit) en je kunt het totaal verbruik en het huidige verbruik in zien. Bij de instelling krijg zien we geen extra configuratie mogelijkheden.
We hebben nu een aantal Z-Wave apparaten toegevoegd en gaan door met de Zigbee apparaten.