Onze sponsor:

Preview:

Google Home

Micheal: "Kitt, where are you?", KITT: "I'm in your parking space, Michael. Where else would I be?"
Jaren geleden kon Knight Rider zijn auto al aansturen via stemcommando's. Dat lijkt vandaag de dag nog steeds fictie. Maar Google heeft nu de Google Home op de markt gebracht. 


We gaan eens kijken of wij tegen deze slimme speaker ook kunnen schreeuwen. 

De Google Home is niet alleen maar een gewone speaker, het is een voice assistent welke je kunt verbinden aan je slimme apparaten. Zo is het mogelijk om hem bv te koppelen aan de thermostaat. Je kunt hem dan vragen of hij de verwarming even wat lager zet als je het te warm hebt.

Google's home speaker is conisch vormgeven in een wit/grijze kleur met een ronde onderkant. Hij is maar 142.8mm hoog en 96.4mm in diameter waardoor je hem redelijk onzichtbaar in je interieur kunt plaatsen. Het onderstuk kun je voorzien van verschillende kleurtjes (grijs, orange, groen, blauw, wit, bruin, zwart). In deze onderkant zitten overigens ook 2 speakers. Aan de achterkant zit een knopje om de microfoon uit te zetten mocht je wat ongepaste dingen willen zeggen. Overigens is het zo dat de Home pas gaat luisteren als je Okay Google zegt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat Google altijd met je mee zit te luisteren.

De bovenkant is aanraakgevoelig. Zo kun je door een draai beweging hem zachter/harder zetten of als je hem een tikje geeft (niet te hard) snoer je hem zijn mond.


Specificaties:

Hoogte: 142.8mm
Diameter: 96.4mm
Lengte stroomkabel: 1.8m
Gewicht: 477g
Audio formaten: HE-AAC, LC-AAC, MP3, Vorbis, WAV, FLAC, Opus
Speaker: 2" driver + dual 2" passive radiators
Poorten: micro-USB, DC power
Ondersteuning voor: - Android 4.2 en hoger, - iOS 8 en hoger

De mogelijkheden:


Audio afspelen

Het is mogelijk om via de Home je favoriete muziek af te laten spelen. Dit kun je starten door het volgende te zeggen " Okay Google play ....", je kunt ook verschillende sferen afspelen. De muziek wordt overigens via de stream diensten Spotify en Google Music afgespeeld. Het is ook mogelijk om via de Bluetooth connectie af te spelen. De geluidskwaliteit is best oké voor zo'n kleine speaker. Het heeft mij zelfs verbaast. Er is best een volle bas en hij kan best hard. Het enige is dat het geluid uit 1 hoek/bron komt, je hebt dus wat minder stereo geluid.

Services

Als je alleen muziek wilde afspelen had je wel bij de Action een simpele bluetooth speaker gekocht van een paar euro. Zoals als gezegd kan deze speaker nog veel meer. Als we op de Google website kijken zien we zo'n 200 spraakmogelijkheden zijn. Naast deze spraakcommando's is het mogelijk om apparaten rechtstreeks aan de Home te koppelen.

Spraakcommando's:

Zoals al gezegd kun je de Home wat vragen. Eigenlijk alles wat je maar wilt. Hij is best slim en weet bijna op elke vraag wel een antwoord. Zelfs als je de zin niet helemaal correct doorgeeft weet hij vaak wat je bedoelt. Onderstaand enkele voorbeelden:

Dobbelstenen gooien: "OK Google, roll a die"
Vertalingen: "OK Google, how do you say [word] in [language]?" (Yup, Japans kan die ook)
Timers/Wekker: "OK Google, set a timer for [time]"
Weer: "OK Google, how's the weather today?"
Mensen: "OK Google, who is [person]?"
Afstanden: "OK Google, how far is [business name] from here?"
Boodschappenlijstje: "OK Google, add [item] to my shopping list."
Muziek: "OK Google, play some music"

En als klap op de vuurpijl:
"Okay Google, make me laugh"
Okay, here you go. Saw a fella chatting up a Cheetah. I thought, well I never, he's trying to pull a fast one.

En nog veeeelllll meer.

Koppeling met derden:

Belangrijk om te weten is dat de Google Home alleen een Bluetooth en WIFI chip heeft ingebouwd. Het is dus geen volwaardige domotica controller. Voor de meeste apparaten zul je dus een services moeten koppelen. Onderstaande enkele voorbeelden:

Philips HUE

Als je HUE verlichting hebt dan kun je deze aansturen via de Google Home. Je kunt dan tegen hem zeggen: "Ok Google, Turn on <light name", "Ok, google, Dim/Brighten <light name> by 50%", etc. Opmerking hierbij is dat alles via de API van Philips gaat. Je communiceert dus niet rechtstreeks met de lamp. Er zit dus enige vertraging dus het roepen van het commando en het aanzetten van de lamp.

Nest:

De Nest thermostaat kan ook gekoppeld worden. Je kunt dan zeggen: "Ok google, “Make it warmer/cooler,” “Raise/lower the temp,” “Raise/lower temp 2 degrees,” "Set the temperature to 21" etc.

Er zijn nog niet zoveel standaard koppelingen aanwezig. Fibaro Home Center 2 en Homey hebben bijvoorbeeld wel een plugin om via Google Home iets te starten. In de uitgebreide review zal ik hier wat dieper op in gaan.

Conclusie:

Zodra Nederlandse versie beschikbaar is zullen wij met een uitgebreide conclusie komen.

;
;

Auteur:
Niels Laan

Oprichter van dit blog en passievolle domotica nerd. Alle artikelen van Niels

Gerelateerde artikelen