Review: Nest v2
Het heeft even geduurd voordat de Nest thermostaat in Nederland beschikbaar was. Dit had te maken met het feit dat in Nederland een andere aansturing voor de ketel word gebruikt dan in Amerika.
Hij is te koop voor € 219,- excl. installatie kosten.
Wat krijg je:
Uitpakken:
De Nest:
Wat de Nest bijzonder maakt is dat hij je leefgewoonten probeert te leren. Hiervoor zijn een aantal slimme zaken ingebouwd:
Het is mogelijk om een automatisch schema te laten maken door de Nest. Het schema wordt met name geleerd in de eerste week maar hij blijft daarna ook leren. De bedoeling is dat je hem de eerste week handmatig bediend. Dus als je weg gaat zet je hem terug en als je weer thuis bent weer hoger. Hierdoor leert de Nest jouw basis schema.
Na de eerste week blijft de Nest doorleren, als je veranderingen aanbrengt. Hij gaat het alleen niet meteen doorvoeren maar vergelijkt en zoekt patronen.
De Nest heeft twee ingebouwde bewegingssensoren (voor dichtbij en veraf). Als deze een bepaalde tijd geen beweging detecteert zal hij ervan concluderen dat je niet thuis bent, en zelf de verwarming lager zetten. De auto afwezigheid is ook slim omdat hij ook kijkt naar je schema. Dus als je bv altijd 8 uur 's ochtends thuis bent zal hij pas na 2 uur de auto afwezigheid aanzetten.
De auto afwezigheid kan je ook helemaal uitzetten, dit kan handig zijn als je thermostaat op een plek hangt waar je niet zoveel aanwezig bent. Je kunt ook handmatig de afwezigheid instellen.
Indien je ook de Nest rookmelder (Protect) hebt, zal deze ook mee gaan in de registratie.
Het is ook mogelijk om automatisch via IFTTT een aantal zaken te regelen. Later hiermee over.
Met True Radiant kijkt de Nest hoeveel energie hij nodig heeft om een bepaalde temperatuur te bereiken. Hierdoor stook je nooit teveel.
De Nest heeft ook een lichtmeter. Deze gebruikt hij om te bepalen hoeveel licht (zon) erop de Nest valt. Het idee is hierachter dan hij de verwarming dan iets minder hard hoeft te werken omdat er al natuurlijke warmte binnenkomt. Er wordt tevens rekening gehouden met de zonsopgang en ondergang.
Om je te motiveren om energie te besparen heeft Nest het blaadje bedacht. Dit blaadje komt in beeld als je bv de temperatuur lager zet dan wat je normaal doet.
Via internet (www.wunderground.com) worden de weersomstandigheden binnengehaald. Hier houdt de Nest dan automatisch rekening mee.
Een ander belangrijk punt is het bewust worden van je energieverbruik. Rapporten zijn hier een onderdeel van.
Het rapport worden gemaakt als de dag voorbij is. Je kunt dus niet real-time je verbruik zien. Op dit rapport zie je wanneer welke temperatuur is ingesteld en hoelang je ketel aan is geweest. Daarnaast kun je de verschillende statussen bekijken (ingesteld afwezig/aanwezig/weer aanpassing/etc).
Je krijgt in de eerst week van de nieuwe maand een rapport gemaild met hierin je verbruik en een aantal tips. Je eerste rapport zal summier en niet volledig zijn.
\
Een groot voordeel van de Nest is dat hij op afstand te bedienen is. Bijvoorbeeld via je smartphone (iOS en Android) of je browser. Dus mocht je onverwachts weggaan dan kun je hem toch nog wat lager zetten. Dit bespaart uiteraard ook weer energie.
Bediening thermostaat:
Eigenlijk is het niet nodig na de installatie nog in het menu te zijn. En als je al wat wilt wijzigen kun je dit beter in de APP en/of website doen.
APP
Installatie:
De installatie is niet heel ingewikkeld bij een standaard CV-ketel. Nest geeft een zeer uitgebreide uitleg op hun website en heeft een prima installatie service.
In het kort: je sluit de Nest op de Heatlink aan, via de bestaande draden, en vervolgens de Heatlink op de ketel.
En daarna de Heatlink weer op een normaal stopcontact.
De Nest kun je zowel op de muur bevestigen als op een los standaard. Het is dan wel een vereiste om de USB aansluiting te gebruiken.
Moduleren VS AAN/UIT:
De Nest is niet modulerend, dit houdt o.a. in dat hij de branderhoogte van de ketel niet kan instellen. Bij een modulerende thermostaat zou de ketel een bepaalde tijd zachtjes kunnen opwarmen/door pruttelen. Dit is niet mogelijk met de Nest, deze geeft altijd vol vermogen. Daarnaast komen foutmeldingen niet meer terug op de thermostaat. Of dit echt veel gaat uitmaken zal de tijd leren.
Specificaties
Thermostaat:
Diameter 8,5 cm
Dikte 3,5 cm
LCD display: 320x320 pixels (diameter 4,4 cm), 24 Bits
Interface: Nederlandstalig
Sensoren: Temperatuur, Vochtigheid ,Near-field activity, Far-field activity, Omgevingslicht
Wifi: 802.11b/g/n @ 2,4 GHz, 802.15.4 @ 2,4 GHz
Vormgeving: Metalen ring met zwart display
Bandbreedte: Bandbreedte minder dan 50 MB/maand upload en 10 MB/maand download (voornamelijk voor software-updates)
Heatlink:
Draadloos: 802.11b/g/n @ 2,4 GHz, 802.15.4 @ 2,4 GHz
Twee kleuren led om status aan te geven
Afmetingen: 10,0 x 10,0 x 3,0 CM
Ingangsvermogen: 110-220V
Uitgangsvermogen: 12V gelijkstroom (voor thermostaat)
Stroomverbuik: minder dan 1 kWh per maand
Uiterlijk
Koppelingen:
Koppeling: IFTTT
Triggers:
Nest staat op Home/Away
Temperatuur boven x graden
Temperatuur beneden x graden
Acties:
Set temperatuur naar x graden
Ventilator 15 min. aanzetten
Triggers en actie
Helaas kun je de thermostaat niet op Home of Away zetten. Dat is erg jammer. Daarnaast zitten er nogal wat vertragingen tussen de Nest en IFTTT.
Koppeling: Tasker (android):
Via tasker kun je allerlei zaken regelen op je Android telefoon. Er is een plugin voor de Nest beschikbaar.
Hiermee kun je dus wel de NEST op Home of Away zetten maar dit is helaas maar gekoppeld aan 1 telefoon. Via een omweg zijn er wel meerdere telefoons te koppelen.
Conclusie:
Een mooie vormgegeven thermostaat. Hij is niet super groot en valt niet meteen op als je de kamer binnenloopt. De bediening is gebruiksvriendelijk en zwaaien naar de Nest om hem aan de zetten is een leuke gimmick.
De eerste week heeft mijn Nest al aardig ons patroon geleerd en ik hoefde eigenlijk niks te wijzigen. Hij is nog steeds aan het leren. Je ziet per week dat het systeem zich aanpast aan de omstandigheden.
In de eerst week schoot hij nog weleens flink boven de ingestelde temperatuur (19 graden ingesteld en verwarmt door naar 21 graden). Dit is de 2de week al niet meer voorgekomen.
De verschillende overzichten van je stookgedrag zijn zeer verhelderend. Hierdoor krijg je goed inzicht in je verbruik en ga je energie besparen. Dit mag nog wel wat beter worden uitgewerkt. Je kunt bijvoorbeeld niet zover terug kijken en niet zo gedetailleerd.
Of ik echt ga besparen zal moeten blijken, maar de slimme zaken werken naar mijn idee goed.
Conclusie:
Slimme zaken werken goed (wat in theorie energie zou moeten besparen)
Werkt bijna met alle cv-ketels samen
Op afstand te bedienen d.m.v. smartphone/web
Geen abonnement
Geen GEO locatie ondersteuning out of the box
Verbruiksgeschiedenis zou beter uitgewerkt kunnen worden