Review:
Nest Thermostaat v3
De Nest Thermostaat is alweer een tijd op de Nederlandse markt. Vorig jaar hebben wij van de versie 2 een review gemaakt. Nest heeft eind 2015 een nieuwe versie uitgebracht: De Nest Thermostaat v3. Deze versie is een upgrade met nieuwe features.
Welke dit zijn en hoe hij verder werkt kun je in deze review lezen.
De Nest Thermostaat is een kamerthermostaat waarmee je de temperatuur van je huis kunt regelen. Hij is alleen wel meer dan een normale thermostaat. Er zijn een aantal slimme features ingebouwd. Hierdoor kan onder andere de Nest leren van je leefpatroon. De v3 ondersteunt nu ook Opentherm en modulerende CV-ketels, hij werkt ook nog steeds met aan/uit ketels, hier later meer over.
Hij is te koop voor € 249,00 via onze partner.
Auto schema
De Nest heeft de mogelijkheid zelf een schema te maken. Hij leert met name in de eerste week je leefpatroon. Doordat je hem dan oa met de hand moet bedienen. Dus als je weg gaat/wakker word zet je hem steeds op de juiste temperatuur. Doordat de Nest je schema leert kennen, kun je veel energie besparen doordat de ketel niet onnodig aanslaat.
Auto afwezigheid:
Door de ingebouwde sensoren weet de Nest dat er een tijd geen beweging is geweest, hierdoor kan de verwarming automatisch naar beneden worden gebracht. De auto afwezigheid is ook slim omdat hij ook kijkt naar je schema. Dus als je bv altijd om 8 uur 's ochtends thuis bent, zal hij pas na 2 uur de auto afwezigheid aanzetten.
De auto afwezigheid kan je ook helemaal uitzetten, dit kan handig zijn als je thermostaat op een plek hangt waar je niet zoveel aanwezig bent. Je kunt ook handmatig de afwezigheid instellen.
De bewegingssensoren zijn overigens wat verbeterd tov de v2.
Als je ook een Nest Protect hebt, dan zal deze meewerken in de auto afwezigheid. Dit is wel handig als je thermostaat in een ruimte hangt waar je niet zoveel komt.
True Radiant
Deze functie leert hoelang het duurt tot er een bepaalde temperatuur is bereikt. Hierdoor zal hij niet onnodig aanslaan en dit bespaart weer energie.
Sunblock
De Sunblock functie is een lichtmeter. Het idee hier achter is dat de hoeveel zon word gemeten die op de Nest valt. Omdat de Nest dit dan weet, hoeft er minder hard gestookt te worden. Omdat de zon in je kamer ook al warmte geeft.
Het Nest Blaadje
Om je te motiveren om te gaan besparen heeft Nest het "blaadje" bedacht. Als je bespaart (dit kun je bv doen door de verwarming lager te zetten) dan verschijnt er een blaadje in beeld. Aan het einde van de maand krijg je een rapport waarin je ziet hoeveel blaadjes je hebt verdiend. Later hier meer over.
Het weer
Andere factor waar de Nest rekening mee houdt is het weer. Als het buiten kouder is zal hij hiermee rekening houden en de ketel bv wat eerder aan laten gaan.
Bediening op afstand
Wat natuurlijk een must is bij een slimme thermostaat is dat je hem ook op afstand kan bedienen. Dit kan dmv een APP op de smartphone (ios, Android) en de website van Nest. Dus mocht je onverwachts weggaan dan kun je hem toch nog wat lager zetten. Dit bespaart uiteraard ook weer energie.
Moduleren
Zoals al eerder aangegeven is de v3 nu ook modulerend. Dit houdt oa in dat de branderhoogte van de CV-ketel ingesteld kan worden. Hierdoor geeft de CV-ketel niet vol gas als er om een temperatuurverhoging word gevraagd. Hij zou dus rustig aan kunnen stoken, dit scheelt uiteraard weer gas.
Wat krijg je:
- Nest thermostaat
- Heatlink
- Bevestigingsplaat thermostaat
- Achterplaat thermostaat
- Schroeven om heatlink en thermostaat op te hangen
- Beknopte handleiding (Nederlands)
- USB kabel incl. adapter
Uiterlijk thermostaat:
Uiterlijk heatlink:
Uitpakken:
Installeren
Het installeren van de Nest is niet heel ingewikkeld maar enige durf is wel vereist. Je moet namelijk ook wat draden aansluiten op je CV-ketel, dit zal niet voor iedereen weggelegd zijn. Gelukkig zijn er ook installatie bedrijven die de Nest installeren.
Voor de installatie is er een zeer goede handleiding bijgeleverd. In de handleiding staan geen specifieke CV-ketels. Even de handleiding van je ketel opzoeken is dus wel handig. Mijn installatie is voor een Rehema combi ketel. Ik geef een globale uitleg. Bekijk jouw specifieke situatie in de handleiding.
Het aansluiten begint met de stroom van de CV-ketel afhalen en het demonteren van je oude thermostaat. Hierna moet je de heatlink installeren, dit is het kastje tussen de kamer thermostaat en CV-ketel. Deze moet altijd geïnstalleerd worden. De communicatie tussen de CV-ketel en thermostaat loopt overigens via Nest zijn eigen weave communicatie protocol.
Na het aansluiten op de CV-ketel, draden van de kamer thermostaat en aansluiten van de stroom (nog niet inpluggen) is het tijd om de kamer thermostaat op te hangen.
Na het opstarten en inpluggen van de stroom van de heatlink. Het is het gemakkelijkst als je eerst een account aanmaakt (via de website). Als je naar de thermostaat loopt krijg je onderstaande schermen te zien:
Start/Taal keuze:
Internet verbinding
Jouw locatie
Apparaat
Temperatuur
Systeemcheck
Thermostaat toevoegen aan APP:
Nadat je bovenstaande schermen doorlopen hebt, is het zaak dat je de thermostaat toevoegt aan de app:
Technische specificaties:
Thermostaat:
Diameter: 8,5 cm
Dikte: 3,5 cm
LCD display: 320x320 pixels (diameter 4,4 cm), 24 Bits
Interface: Nederlandstalig
Sensoren: Temperatuur, Vochtigheid, Near-field activity, Far-field activity, Omgevingslicht
Wifi: 802.11b/g/n @ 2,4 GHz, 802.15.4 @ 2,4 GHz
Vormgeving: Metalen ring met zwart display
Bandbreedte: Bandbreedte minder dan 50 MB/maand upload en 10 MB/maand download (voornamelijk voor software-updates)
Heatlink:
Draadloos: 802.11b/g/n @ 2,4 GHz, 802.15.4 @ 2,4 GHz
Twee kleuren led om status aan te geven
Afmetingen: 10,0 x 10,0 x 3,0 CM
Ingangsvermogen: 110-220V
Uitgangsvermogen: 12V gelijkstroom (voor thermostaat)
Stroomverbuik: minder dan 1 kWh per maand