Vergelijking:
Welke controller/smart home moet ik kiezen?
Wij krijgen regelmatig de vraag welke domotica controller/smart home systeem de beste keuze is. Dit hangt af van wat je wilt doen met het systeem en natuurlijk je persoonlijke voorkeuren. Met deze post proberen wij wat licht in de duisternis te brengen.
Als eerste is het goed om te weten wat een domotica controller precies doet. Een domotica controller (gateway/smart home systeem) kan diverse apparaten aansturen. Daarnaast kun je er regels mee maken om zaken te automatiseren. Zo kun je bv een regel maken die elke dag, om een bepaald tijdstip, een lamp aanzet. Het is de brain van je systeem.
Omdat de controller dus het hart vormt van elke smart home systeem is deze belangrijker dan de modules welke je er aan gaat koppelen. Er zijn 3 factoren belangrijk bij je keuze:
1) Hoe handig ben je en hoeveel tijd wil je stoppen in het systeem?
Deze vraag klinkt misschien als een open deur maar maakt zeker uit in je keuze. Als je wat programmeer achtergrond hebt dan zal je bij een simpel systeem snel vast lopen. Andersom: Als je geen programmeer ervaring hebt kan het systeem te complex voor je worden. Er zijn controllers waarbij je alles zelf kunt programmeren door middel van code op de controller zelf. Dit geeft natuurlijk veel vrijheid maar kost ook veel tijd om alles uit te zoeken. Om de complexiteit van de controller aan te geven hebben wij een kolom gemaakt in onze matrix. Later hier meer over.
2) Welke apparaten/modules wil ik gaan gebruiken?
Als je gaat starten met domotica is het slim om een indeling te maken van je huis met hierbij de apparaten welke je wilt gaan bedienen. Zorg dat je ook meteen een blik in de toekomst werpt. Denk hierbij aan de volgende zaken: verwarming aansturen, alarmsysteem, bewegingssensoren om lampen aan te zetten, voice controller en apparaten zoals een tv, versterker, etc. Als je een duidelijk plan hebt kun je ook beter bepalen welke apparaten/modules je nodig hebt. Ondersteuning is altijd lastig punt bij controllers. Advies is om bij de grootte merken te blijven (Fibaro, Aeon Labs, Nest). Je kunt natuurlijk ook het internet af gaan struinen en de artikelen op deze blog lezen om erachter te komen welke goed werken met een bepaalde controller.
3) Wat is je budget?
Hoewel ik nooit zou gaan besparen op een controller (dit is tenslotte de basis) kun je wel geld besparen door een goedkopere controller te kiezen. Meer geld betekend namelijk niet automatisch een betere controller/meer opties.
Om een duidelijk overzicht te krijgen van de mogelijkheden hebben wij een matrix ontwikkeld:
Klik hier om de matrix te bekijken.
Korte toelichting per controller:
Homey (Athom):
Deze controller van Nederlandse bodem is inmiddels alweer een tijdje op de markt, maar toch is het een relatieve nieuwe speler. Wat deze controller uniek maakt is de gebruiksvriendelijkheid. Zowel beginnen gebruikers als de wat meer geavanceerde gebruikers kunnen goed hun weg vinden. Daarnaast ondersteunt hij standaard al veel verschillende protocollen (Z-Wave Plus, 433Mhz, Bluetooth, etc). De Homey heeft een open platform waardoor ook derden aan het systeem kunnen werken (dmv APP's).
Omdat deze controller relatief een nieuweling is, is men nog volop aan het ontwikkelen. Hierdoor kan het systeem niet altijd even stabiel zijn. Voordeel is dat er nog veel verbeterd gaat worden. Voorbeeld van deze ontwikkeling is bv de APP. Deze is op dit moment van schrijven niet zo uitgebreid, maar er komt een uitgebreide versie aan.
De ondersteuning van apparaten/modules lijkt prima op orde. Dit komt mede door een actieve community en de ondersteuningen van meerdere protocollen.
ZipaTile (Zipato)
De ZipaTile van Zipato is een afgeleide controller van de Zipabox. De ZipaBox is al enkele jaren op de markt. Het systeem is dus al goed doorontwikkeld. Dit systeem onderscheid zich omdat hij cloudbased werkt. Dit houdt in dat bepaalde zaken op een externe omgeving draaien (zoals het maken van regels). Hierdoor blijft de hardware simpel en goedkoop. Nadeel van deze constructie is dat er altijd een synchronisatie moet plaats vinden met de cloud omgeving. Het is overigens niet zo dat als er geen cloud omgeving is er niks meer doet.
Het maken van regels gebeurd door puzzels in elkaar te klikken. Dit is voor de beginnende gebruiker soms misschien even lastig. Maar eenmaal gewend zijn de mogelijkheden oneindig. Zipato heeft standaard een alarm en klimaat paneel. Dit hoef je dus zelf niet meer in elkaar te zetten.
De APP van Zipato is zeer uitgebreid. Je kunt er naast de apparaten aan/uitzetten ook nieuwe apparaten toevoegen, verwijderen en beheren.
Home Center 2 (Fibaro)
De Home Center 2 (HC2) is een oud gediende en zit in de top van de (Z-Wave) domotica markt. Hij onderscheid zich door de 3 manieren van scene's/regels maken. Zowel echte beginners als de prof's kunnen goed aan de slag met deze controller. Zo kan er bv in LUA geprogrammeerd worden. Er zijn ook vele plugins aanwezig om bv een Satal alarm systeem aan te sturen. De ondersteuning van apparaten/modules blijft een beetje achter bij de concurrentie. Uiteraard werken Fibaro's eigen modules altijd goed (zelfs met meer opties van de concurrentie). De web-interface en de gekoppelde apparaten/modules reageren snel ook zelfs als je een groot systeem hebt.
De HC2 ondersteunt alleen maar de Z-Wave (Plus) protocol. De Home Center is 1 van de duurste controllers op de markt. Hij begint vanaf €549,00.
Home Center Lite (Fibaro)
Deze controller is het kleine broertje van de HC2. Hij is minder krachtig, ondersteund geen LUA, geen spraak ondersteuning (LiLi) en geen SATAL alarm ondersteuning.
Vera Plus
Vera is ook een oudgediende, misschien wel een van de eerste betaalbare domotica controllers die beschikbaar waren. Deze controller onderscheid zich door een heldere en gebruiksvriendelijke UI. Het maken van regels is voor een beginnende gebruiker simpel (je volgt een stappenplan). Voor een geavanceerde gebruiker is er de mogelijkheid om via LUA scenes te programmeren. Voor de groep die hier tussen zit is er niet echt een mooie oplossing. Via een plugin is er wel wat te regelen, maar deze manier van werken is niet heel gebruiksvriendelijk.
De ondersteuning van apparaten/modules is de laatste jaren wat slechter geworden. Vaak duurt het maanden tot er een juiste ondersteuning komt. De APP is simpel en doet wat hij moet doen. Uniek aan deze controller is dat er gebruik kan worden gemaakt van een RFXcomm module. Hierdoor is het mogelijk om ook de goedkopere 433Mhz modules te gebruiken.
Vera Edge
De Edge is de simpele variant van de Plus. Hij heeft minder geheugen, Zigbee en bluetooth chip.
Benext
De controller van Benext is een simpele controller van een Nederlands bedrijf. Deze controller onderscheid zich door de gebruiksvriendelijkheid en kan ook goed gebruikt worden door een wat oudere doelgroep. Dit is de kracht van dit systeem maar is tegelijk ook een zwakte omdat geavanceerde gebruikers vastlopen.
Uniek is de standaard P1 (slimme meter) om je energieverbruik in de gaten te houden. Op de website is een nette lijst van modules welke ondersteund worden. Dit is dus prima geregeld.
Homewizard
De Homewizard van Nederlandse makelaardij is al een tijd op de markt en is toch wel een van de oer domotica-controllers. Het systeem onderscheid zich door gebruik te maken van de 433Mhz en 868Mhz protocol. Hierbij moet wel vermeld worden dat je het beste de apparaten, die Homewizard officieel ondersteund, kunt gebruiken (zoals klik aan klik uit). Goedkope Action modules kunnen dus weleens niet werken.
Het systeem is gemakkelijk in gebruik en je kunt al aan de slag voor €159,00. Het maken van scene's is wat beperkt maar een beginnende gebruiker kan zich hiermee prima redden. Voor wat geavanceerde gebruikers zijn de mogelijkheden wat te beperkt. De interface is wat achterhaald en zou wel een oppoets kunnen gebruiken.
Homewizard heeft een energielink om je energieverbuik in de gaten te houden (via je slimme meter) en een heatlink om je verwarming te regelen.
De APP (Android/IoS) zit best aardig in elkaar maar kan soms wat rommelig overkomen.
Domoticz
Domoticz is domotica software pakket die je gratis kan downloaden. Uniek is dat het op verschillende systemen kan worden geïnstalleerd. Installatie is mogelijk op Windows, Raspberry PI, Linux, macOS, Synology NAS en FreeNAS. De hardware hoeft ook niet super snel te zijn. Als je een pc over hebt kun je deze prima gebruiken en kan je dus goedkoop starten.
De ondersteuning voor apparaten wordt geregeld via de open Z-wave standaard. De meeste fabrikanten zijn hier wel in aanwezig. Zowel de 433Mhz als de Z-wave protocol wordt ondersteund. Er is ook veel informatie te vinden in diverse forums en op de website van Domoticz zelf.
Domoticz vereist wel wat geduld, want je zult zelf behoorlijk wat moeten uitzoeken. Het systeem wijst zich niet vanzelf.
Home Assistent
De oplossing van Home Assistent (HASS) kun je gratis downloaden en is open source. Dit houdt in dat iedereen kan mee werken aan de ontwikkeling van dit platform. Hass kun je o.a. installeren op een Raspberry PI. Omdat de software gratis is en een RPI niet zoveel kost kun je redelijk goedkoop starten met het automatiseren van je huis.
Er worden verschillende protocollen ondersteund zoals bv Zigbee en Z-Wave. Uiteraard heb je hiervoor wel een controller nodig zoals bv een Aeon Labs USB Z-wave stick. Er zijn daarnaast verschillende andere integraties mogelijk zoals bv met het Philips Hue en Ikea TRÅDFRI systeem.
Het maken van regels gebeurd via YAML en vereist toch wel wat programmeur kennis. Je kunt ook NODE-RED installeren, dit is een grafisch interface om dit wat inzichtelijker te maken. Gemakkelijk regels maken is niet de sterkste kant van dit systeem.
En welke moet ik nou kiezen?
Wij hopen dat na het lezen van alle bovenstaande informatie een keuze hebt kunnen maken. Een controller is altijd een persoonlijke kwestie. Vergeet vooral niet dat de Domotica markt nog volop in beweging is en dat de meest ideale en betrouwbare oplossing nog niet bestaat. Bovenstaande is ook slechts onze mening, kan natuurlijk best zijn dat je het hier niet mee eens bent.
Succes!